Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Служебният правосъден министър Янаки Стоилов внася в Пленума на ВСС заявление да се произнесе за наличие на обстоятелства за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Това обяви самият Стоилов на брифинг.

Той е насрочил заседание на Пленума на 22 юли, където това ще бъде първа точка от дневния ред.

Предложението е на служебният вътрешен министър Бойко Рашков и сигналът съдържа 100 страници, каза още правосъдният министър, но отказа да влиза в конкретика. Обяви само, че причините са няколко групи.

Той ще аргументира предложението си подробно именно на заседанието идния четвъртък.

Стана ясно, че сигналът на Рашков е от 14 юли и е "относно допуснати нарушения" на главния прокурор.

"След като разгледах предоставената информация, смятам, че има данни за действия и бездействия на главния прокурор, които представляват тежко нарушение на служебните задължения и действия накърняващи престижа на съдебната власт", обяви Стоилов.

Затова той задейства ВСС по точката от конституцията за предсрочно прекратяване на мандата на обвинител номер 1, от който са изтекли малко над година и половина.

За да стане подобна процедура, във ВСС са нужни 17 гласа. 

Конституционният текст, който Стоилов днес цитира, гласи:

Чл. 129.

... Ал (3) (Изм. - ДВ, бр. 85 от 2003 г., доп. - ДВ, бр. 100 от 2015 г.) С навършване на петгодишен стаж като съдия, прокурор или следовател и след атестиране, с решение на съдийската, съответно прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, съдиите, прокурорите и следователите стават несменяеми. Те, включително лицата по ал. 2, се освобождават от длъжност само при:

... 5. тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт.

Все пак на настоятелни въпроси Янаки Стоилов посочи, че:

„Става дума за разгласяване на досъдебни производства, липса на единен критерий за разследване на лица, които заемат висши държавни длъжности.“

В сигнала се съдържали и данни за възпрепятстване на дела, но министърът се „ограничил само с това, което засяга конституционните основания“.

На въпрос - вярва ли, че ще стане такова нещо от този състав на Съвета, министърът отговори в посока - че не е въпрос дали той вярва.

Първата реакция дойде от говорителя на главния прокурор Сийка Милева. Пред "Лекс" тя заяви:

"Прокуратурата не е учудена, че служебният министър на правосъдието, изпълнявайки волята на служебния министър на МВР – Бойко Рашков, внася такова предложение във ВСС. Учудени сме от това, защо го внася едва сега – дни преди да изтече мандатът на служебното правителство.

Няма да коментираме този политически акт, целящ само политически дивиденти и пиар. В предложението се съдържат само политически, но не и юридическа аргументи и то без никаква конкретика.

Оттук нататък компетентен е ВСС."

В емисията си новини от 18 ч. пък БНТ съобщи, че самият Гешев е призовал ВСС да публикува сигнала на Рашков, в който се съдържали предимно медийни публикации.

Иван Гешев встъпи в длъжност на 18 декември 2019 г., а мандатът му е 7 години. Единствено ВСС може да го премахне от длъжността.

Бойко Рашков каза още в началото на юли пред БНР, че може и да поиска отстраняване на главния прокурор.

Коментари

Калин

Няма да стане ! Точка, старият комуняга Стоилов , изпълнява поръчки на Румен Радев ! Прокурорите няма да тръгнат да гласуват срещу самите себе си. А не искат ли да освободят и папа Франциск ! Комунистите заедно с Румен Радев, червеният питбул Рашков и целия служебен кабинет дълбаят дъното.. Това рано или късно ще се върне като бумеранг срещу тях. След време София ще почернее от народ и някой ще бъде изгонен с камъни.. Чистачките, перачките и келнерите, които гласуваха за Учиндолския татуиран до ушите простак, няма да дойдат в София и да запазят никого. Това ги часа Радевци, Рашковци и Учиндолският селяндур.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.