На 15.07.2021 г. „Български Енергиен Холдинг“ ЕАД успешно пласира четвъртата си емисия еврооблигации в размер на 600 милиона евро, която ще бъде регистрирана на Ирландската фондова борса (Euronext Dublin).

Това съобщиха днес от енергийния холдинг на своя официален сайт. Заемът е с годишна лихва от 2,45%, което е най-ниският показател, постиган откакто компанията участва на международните финансови пазари.

Емисията е седемгодишна, а нейният падеж ще настъпи през 2028 г. 

Именно падежиращи през тази година предишни задължения са причината и за изтеглянето на сегашния дълг. Според информацията от БЕХ, през тази година холдингът ще трябва да изплати около 550 млн. евро. Останалите пари до 600 млн. евро ще се използват за „общи корпоративни цели, с изключение на свързаните с въглища дейности“.

Това е пореден дълг, който БЕХ тегли през последните години. Припомняме, че служебният министър на енергетиката съобщи за изключително тревожна ситуация в българската енергетика, която е натрупала дългове за над 2,5 млрд. лв. 

Това е четвърти пореден облигационен дълг на БЕХ, като първият бе изтеглен заради огромния дълг на НЕК към двете т.нар. американски централи - "Ей и ЕС Гълъбово" и "Контур Глобал Марица изток 3", който вече е погасен.