Iron Maiden разпространи първата си нова песен от шест години насам (след последния засега албум The Book of Souls) - The Writing on the Wall. Сингълът е подкрепен от анимирано видео.

Парчето е написано от вокалиста Брус Дикинсън и китариста Ейдриън Смит, а продуценти са познатия Кевин Шърли и басиста Стив Харис. Шърли е дългогодишният човек зад пулта на британската банда.

Знаеше се, че по нов албум на Maiden се работи от 2019 г. През миналата групата започна да подава криптирани послания на феновете си с абревиатурата WOTW. Те можеха да бъдат забелязани на различни визуализации, както и в съобщения. Снощи стана ясно, че това са буквите на песента.

Наскоро Дикинсън даде тв интервю, на което се появи с тениска с надписа.

В кампанията и видеоклипа са използвани библейски мотиви от Стария завет - Книгата на пророк Данаиил, част от която е Пирът на Валтазар и тайнственият надпис на стената.

Такова е и посланието на текста - с препратки към съвремието. Нещо, което великата английска хеви метъл група прави не за първи път.

Има картина на Рембранд "Пирът на Валтазар". А рождената дата художника е 15 юли - датата, на която излязоха The Writing on the Wall и видеото.

През миналата седмица Дикинсън, който от години живее в Париж и там се и записват последните албуми на Maiden, направи следното послание:

"15 юли. Дъжд или слънце. Рай или ад, човек или звяр, вие сте поканени на Пира на Валтазар. Но майка ви не може да дойде."