Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Европейската комисия открива производство за установяване на нарушение срещу Унгария и Полша във връзка с равенството и защитата на основните права. 

Причина е нарушаването на основните права на ЛГБТ+ лицата.

В Унгария случаите засягат приетия наскоро закон, забраняващ или ограничаващ достъпа до съдържание, което отразява или популяризира т.нар. „различия спрямо самоопределението, съответстващо на пола при раждане, промяната на пола или хомосексуалността“ за лица на възраст под 18 години. Законът изисква също задължително предупреждение, наложено за детски книги с ЛГБТИК съдържание.

По отношение на Полша ЕК счита, че властите там не са успели да отговорят напълно и по подходящ начин на нейното разследване за естеството и въздействието на т.нар. резолюции за „свободни от ЛГБТИК идеология зони“. Тези резолюции бяпа приети от няколко полски региона и общини.

Будапеща и Варшава разполагат със срок от два месеца, за да отговорят на доводите на Брюксел. В противен случай Комисията може да реши да им изпрати мотивирано становище и като допълнителна стъпка да предяви иск срещу тях пред Съда на Европейския съюз (СЕС).

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.