Европейската комисия открива производство за установяване на нарушение срещу Унгария и Полша във връзка с равенството и защитата на основните права. 

Причина е нарушаването на основните права на ЛГБТ+ лицата.

В Унгария случаите засягат приетия наскоро закон, забраняващ или ограничаващ достъпа до съдържание, което отразява или популяризира т.нар. „различия спрямо самоопределението, съответстващо на пола при раждане, промяната на пола или хомосексуалността“ за лица на възраст под 18 години. Законът изисква също задължително предупреждение, наложено за детски книги с ЛГБТИК съдържание.

По отношение на Полша ЕК счита, че властите там не са успели да отговорят напълно и по подходящ начин на нейното разследване за естеството и въздействието на т.нар. резолюции за „свободни от ЛГБТИК идеология зони“. Тези резолюции бяпа приети от няколко полски региона и общини.

Будапеща и Варшава разполагат със срок от два месеца, за да отговорят на доводите на Брюксел. В противен случай Комисията може да реши да им изпрати мотивирано становище и като допълнителна стъпка да предяви иск срещу тях пред Съда на Европейския съюз (СЕС).