“Аз съм за Русия, но да се направи референдум. Русия или САЩ, глас Народен, глас Божий” – иска коментиращ във “Фейсбук” страницата “Поп-фолк хитовете са тук”. Предложението му не е по повод нова песен, а е коментар към публикуван линк към текст със заглавие “Владимир Путин: Русия ще направи България силна и защитена, ако излезе от НАТО!”.

Всъщност такова изказване на руския президент не съществува в нито един достоверен източник на информация, но пък коментарите по темата са над 100. Само там конкретната фалшива новина е харесана от 599 профила, а страницата е една от най-големите за популярна музика – с над 498 хил. последователи.

Текстът е поместен и в други “Фейсбук” групи и страници, които също имат заглавия по теми, различни от геополитиката. Сред тях са “СТРОГО СЕКРЕТНО НЛО ИЗВЪНЗЕМНИ КОНСПИРАЦИИ БОГ ВСЕЛЕНА ТАЙНИ И ЗАГАДКИ” с 98.5 хиляди членове, страницата “VIP Brother 2018” с над 44 хиляди последователи, както и фен страница на филма “Хачико – историята на едно куче”, харесана от над 39 хиляди.

И така в още поне 27 най-различни публични групи и страници, сочи справка в онлайн инструмента CrowdTangle, като общо броят последователи е над 1.19 милиона профила. Когато изфабрикуваното съобщение не е публикувано от администратор, то е споделено от един и същи профил.

Публикациите със сходна тема се увеличиха през последните месеци, а поводи бяха инцидентът с учението на НАТО в цеха в Чешнегирово, срещата на президентите на САЩ и Русия Джо Байдън и Владимир Путин, както и срещата на върха на НАТО.

В здравен сайт – геополитика

И сайтът “Портал – 21” е пуснал същото изфабрикувано съобщение в средата на май: “Русия ще направи България силна и защитена, ако излезе от НАТО!”. Сайтът се самоопределя като “един от най-старите портали за здраве в България”. Като собственик е посочено дружеството „Марс Медия Груп“ ЕООД, но справка в Търговския регистър показва, че то е заличено.

Текстът вече е с друго заглавие, защото постоянно се обновява, но url-адресът е един и същ. Без да се уточнява кога се допълва, новите съобщения все се отнасят до несъществуващи или подвеждащо интерпретирани изказвания на Путин. Всички те са били заглавия, както показва справка в споделените линкове във “Фейсбук”. Сред тях са: “Путин: НАТО иска да използва България срещу Русия!”, “Владимир Путин застава зад управлението на Радев в България!” и “Путин: Преклонението пред ЕС и САЩ ще заличи България”.

Актуалното заглавие на 8 юли е: “Путин ги закла: Не се сърдете на огледалото, ако сте грозни – САЩ са кралете на глупостта!”. Най-старият коментар на потребител под текста е от 18 декември 2020 г. – вероятно тогава е започнало писането на текста.

И така до началото на юли тази година, когато вече има над 203 хиляди интеракции – реакции, коментари, споделяния във “Фейсбук”. Общият сбор на профилите в групите и страниците, в които е публикуван url-адресът, е над 2 милиона, по данни на CrowdTangle.

Профилът, който основно споделя линкове от “Портал – 21” в социалната мрежа, е Меглена Атанасова, за която няма публична информация, освен че местожителството й е в Пловдив. Тя е част от администраторите и модераторите на групата “Приятели на Россия!”, която има над 14.5 хиляди членове.

“Възможно е тази статия да не е истина”

Същият изфабрикуван текст е поместен и в netvesti.com: “Владимир Путин: Русия ще направи България силна и защитена, ако излезе от НАТО!”. Под текста е уточнено, че от сайта не разполагат с ресурсите да проверяват информацията и не гарантират за истинността ѝ. Допълват, че ”възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна”.

С нейното разпространение във “Фейсбук” основно са се заели профилите Адриан Димитров и Dimitrov Adrian, които на 21 май са споделили линка над 20 пъти в групи и страници, сред които са “РПГ (Русофил-Путинистка Гвардия)” с над 22 хиляди членове, “За чиста и свята Президентска Република с Президент Румен Радев” с над 24 хиляди членове, както и фен страници на БСП, “Изправи се! Мутри вън!” и българският държавен глава.

Въпреки уточнението, че текстът може и да не е проверен, в статусите си в социалната мрежа Димитров не изразява съмнение в достоверността.

Адриан Димитров е описан в разследване на сдружението “Чист интернет” от 2017 г. като разпръскващ “проруска пропаганда, фалшиви новини, реклама за БСП, ксенофобски послания и анти-ГЕРБ послания”. “Биволъ” пише, че е сътрудник на “Стефан Пройнов, който управлява няколко дузина сайтове и стотици профили във “Фейсбук”, които споделят тяхното съдържание”.

През 2017 г. Пройнов обяснява защо голяма част от статиите възхваляват Русия и Путин – „защото имаме страници и групи с над 80% аудитория, която е русофилска! Защото искаме да градим мостове с Русия културни и братски, много неща свързват двата ни народа – обща памет, история, религия, историческа памет, и ако щете корените на славянския ни ген!”.

За Пройнов същата година Mediapool пише, че “началникът на “бригадата” проруски и про-БСП тролове С. П. е осъждан за иманярство и притежание на наркотици с цел разпространение”.

В част от профилите си в социалната мрежа Пройнов е посочил за работно място сайта Bulpress – група сайтове, включително регионални. Собственик и управител на регистрираното в Шумен дружество “Булпресс ЕООД” е Адриан Димитров, показва справка в Търговския регистър.

На заглавната страница на основния сайт от групата bulpress.info преобладат съобщения за БСП, лидера на партията Корнелия Нинова и нейните последни изяви, както и текстове за други политици от социалистическата партия.

“Вън от НАТО”

Сред страниците, в които са публикувани линкове към фалшиви новини, е “Фейсбук” групата “Новините от България”. Освен профили на Стефан Пройнов и страница с име Bulpress, в секцията администратори и модератори е и профилът Valentin Georgiev. Той споделя текстове от сайта onovini.eu, в който се публикуват официални съобщения от Кремъл и се поддържа руската позиция по геополитически въпроси. Валентин Георгиев е журналист във в. “Дума”, който се издава от БСП.

Той е сред администраторите и модераторите на десетки “Фейсбук” групи, сред които има и политици, и хора на публични длъжности.

Една от тези групи е “ВЪН МУТРИТЕ ОТ ПОЛИТИКАТА” с над 49 хиляди. членове. В такава роля е и профилът на Александър Симов – депутат от БСП в 44 и 45 Народно събрание, както и кандидат за народен представител на изборите на 11 юли. Симов е и част от Националния съвет на партията. “ВЪН МУТРИТЕ ОТ ПОЛИТИКАТА” е и една от групите, в която са публикувани линкове към фалшиви новини.

Споделяне на невярна информация е допуснато и в групата “Генерал РАДЕВ-ПРЕЗИДЕНТ на БЪЛГАРИЯ” с почти 90 хиляди членове. Сред администраторите отново е Валентин Георгиев, както и профилът Gabriela Velichkova, който е на Габриела Величкова – член на Националния съвет на БСП.

Администратор е и Илия Христозов, който в момента е член на Комисията за регулиране на съобщенията, а преди това е бил съветник на президента Румен Радев по икономика и инвестиции.

В групата “Фб КОАЛИЦИЯ АНТИ-ГЕРБ – ВРЕМЕ Е!” с над 16 хиляди членове също се споделят фалшиви новини, сред които “Владимир Путин: САЩ свали българския изтребител в Черно море! Американец = чудовище!”, “Ген. Решетников: С Румен Радев работим за излизане на България от ЕС и НАТО” и “Румен Радев “уби” Запада: Няма да се съобразим с вас, България е свободна държава и решава сама”. Споделят се и призиви като “Всички протести трябва да се обединят в 1 под лозунга: ОСТАВКА И НАПУСКАНЕ НА ЕС И НАТО!"

Част от текстовете вече не са достъпни в сайтовете, които са ги публикували, но във “Фейсбук” са запазени споделянията, а заглавието продължава да се вижда.

Сред администраторите на “Фб КОАЛИЦИЯ АНТИ-ГЕРБ – ВРЕМЕ Е!” е пак Валентин Георгиев, както и профилът на Петър Кичашки – член на Комисията за защита от дискриминация и изпълнителен директор на Института за модерна политика. “Клуб Z” пише за него, че през 2013 г. прави първи опит да влезе в политиката през листите на гражданско движение “Модерна България”, през 2014 г. е кандидат в гражданската листа на БСП за депутат, а през 2015 г. на местния вот – за общински съветник.

Междувременно е участвал с инициативни комитети и в референдума за електронно гласуване през 2015 г., и в националното допитване, инициирано от “Шоуто на Слави Трифонов”, следващата година.

По време на кампанията за референдума през 2015 г. законът позволява всеки инициативен комитет да получи право на 40 000 лева от държавата, които да харчи само за отразяване на своята позиция. “Клуб Z” тогава пише, че инициативни комитети, свързани с Кичашки и неговия партньор в Института за модерна политика Борислав Цеков, който е и бивш депутат на НДСВ, са използвали пакетите си за 140 000 лева в сайта “Хаштаг-БГ” – част от едноименна фондация със собственик Милена Евгениева, съпруга на Кичашки. Тя пък споделя собственост в “е-Март Ауторити” заедно с Борислав Цеков. Фирмата е регистрирана на същия адрес с фондацията “Хаштаг-БГ”. Кичашки отрича да има направена злоупотреба.

При назначението му за член на Комисията за защита от дискриминация, медиите “Клуб Z”, Mediapool и “Вевести” изпращат писмо до президента Румен Радев, в което питат какви са мотивите за решението. Отговорът на държавния глава е, че назначението идва след номинации от неправителствени организации.

По време на кампанията за референдума през 2017 г. няколко души, сред които журналистът Канна Рачева и правозащитникът Светла Енчева, съобщават, че с личните им данни е злоупотребено и те присъстват в подписка за подкрепа на инициативен комитет, свързан с Кичашки, Цеков и други. Те отричат сами да се съгласявали за участие и подават жалби в Комисията за защита на личните данни, която излиза с решение за нарушение, по-късно потвърдено и от Софийския административен съд.

В крайна сметка през октомври 2020 г. Върховният административен съд (ВАС) e отменил решението на Комисията за защита на личните данни, защото няма доказателства, че е Кичашки и Цеков са били уведомени лично за производството, което нарушава правото им за защита. Съдът глобява комисията и връща за ново разглеждане случая. Factcheck.bg изпрати питане към комисията дали е разгледала наново случая и какво е последвало, на което очакваме отговор.

“Против” НАТО и “за” Русия

Валентин Георгиев от в. “Дума” е администратор и в още групи. Сред тях е и “Приятели на Россия!”, в която управляващ е и Меглена Атанасова, която публикува линкове към “Портал 21” – здравният сайт, който пише за геополитика.

Проверката на Factcheck.bg установи, че в разпространението на дезинформация с геополитическо съдържание се очертава определен модел:

Изфабрикуваните съобщения или невярна информация, насочена срещу НАТО, често върви в “комплект” с послания в полза на Русия. В инфографиката може да разгледате връзките между “Фейсбук” групите и страниците, както и профилите, които ги управляват.

За разпространението на подобен тип дезинформация се използват и уебсайтове, както и групи в социалните медии, които нямат нищо общо с геополитиката – според самопредставянето им имат здравна насоченост, често обещават духовно усъвършенстване или просто предлагат забавление. С разпространението на дезинформацията са ангажирани и хора, които членуват в партии, са представители на институции или са журналисти в традиционни медии.

Такова е и заключението на доклада под заглавие “Прокремълските фейсбук страници в България и Румъния и тяхното влияние в социалните медии” (Influence of Pro-Kremlin Public Pages in Bulgaria’s and Romania’s Facebook Ecosystem).

“Както руската външна политика, така и чуждестранните организации с нестопанска цел са близки до Българската социалистическа партия (БСП), която е твърд поддръжник на руските икономически и политически интереси в страната. Като цяло руската група за влияние е разположена относително близо до групата за лява политика и организации”, пишат изследователите в доклада си за Центъра за изследване на демокрацията.

Независимо къде се споделят, подобни фабрикувани съобщения могат да променят личното виждане на попадналите на тях и дори да се включат в подписка за излизането на България от НАТО. И това само защото се интересуват от музика, здраве или имат други интереси, които може да нямат нищо общо с геополитиката, без да информирани за фактите по темата.

...........................

В проучването участваха също Никола Тулечки (Factcheck.bg), Симона Костадинова (Mediapool.bg) и Божидар Ангелов (Factcheck.bg).

Георги Марчев е основател, видеопродуцент и разказвач в Story Films. С опит в създаването на видеоистории в интернет, bTV и Nova. Тръгва от вестникарската и онлайн новинарската журналистика – в.„Дневник“, сайтът Dnevnik.bg и в. „Капитал Daily“. Завършил е журналистика и продуцентство в Университета за национално и световно стопанство. Част от авторския екип на текста под заглавие „От Истанбулската конвенция, та на Измамата к0вид-19“, отличен с първо място в хакатона „Здраве на прицел“ на Асоциацията на европейските журналисти – България.

Публикацията е създадена с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.