Русия е отправила остро предупреждение към САЩ да не разполагат свои войски в бившите съветски централноазиатски републики след изтеглянето им от Афганистан. Това е заявил вископоставен руски дипломат в интервю за сп. "Международная жизнь", публикувано днес, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков каза, че Москва е предала посланието на Вашингтон по време на срещата между руския президент Владимир Путин и американския му колега Джо Байдън на 16 юни в Женева.

Предупреждението идва, след като американската армия съобщи миналата седмица, че е изтеглила 90 процента от контингента и въоръженията си от Афганистан. Байдън каза, че мисията на САЩ в Афганистан ще приключи на 31 август.

"Ще подчертая, че предислоцирането на постоянно американско военно присъствие към съседните на Афганистан страни е неприемливо", каза Рябков и добави: "Казахме на американците съвсем ясно и категорично, че това би променило много неща не само по отношение на възприятията ни за това какво се случва в този важен регион, но също в нашите отношения със САЩ".

Дипломатът каза, че Русия е отправила предупреждение също към страните от Централна Азия.

"Предупредихме ги да не предприемат подобни стъпки, а също така имахме откровени разговори по въпроса с централноазиатските си съюзници, съседи и приятели, както и страни в региона, които биха били директно засегнати", каза Рябков в интервю за сп. "Международная жизнь".

Руският външен министър Сергей Лавров подчерта вчера, че Казахстан, Киргизстан и Таджикистан са членове на Организацията на договора за колективна сигурност и всяко присъствие на чуждестранни войски на тяхна територия трябва да бъде одобрено от този пакт. Дипломатът добави, че нито една от тези страни не е повдигала въпроса.

Таджикистан и Киргизстан имат руски военни бази на своя територия. Киргизстан, където имаше американска военна база за подкрепа на операциите в Афганистан, я затвори през 2014 г.

Узбекистан, който също прие американска военна база на своя територия, разпореди затварянето й през 2005 г. след нараснало напрежение с Вашингтон.

Миналата седмица високопоставена делегация на талибаните посети Москва, за да увери, че военните успехи на групировката не заплашват Русия или нейните централноазиатски съюзници.