Пратеници на талибаните в Москва заявиха днес, че движението им контролира над 85 процента от територията на Афганистан и увериха Русия, че няма да допуснат страната им да бъде използвана за нападения срещу други държави, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

На пресконференция в руската столица талибанският представител Шахабудин Делауар каза, че под контрола на бунтовниците вече се намират около 250 от общо 398 окръга в страната, посочва Франс прес.

Всички държавни служби и болници в тези райони функционират и ние се убедихме, че те ще са в състояние да продължат да работят, каза той. Делауар увери, че изтеглянето на американските сили е резултат от борбата на талибаните. 

"Ние осъществихме своята битка, накарахме населението да мине на наша страна", подчерта той и допълни, че САЩ са били принудени да напуснат Афганистан.

Според Делауар никое споразумение с Вашингтон не може да попречи на бунтовниците да завземат столиците на оставащите под контрола на Кабул окръзи. Той обаче изтъкна, че те няма да направят това със сила.

На пресконференцията в Москва трима членове на талибанската делегация се постараха да отправят сигнал, че талибаните не са заплаха за страните в района. 

Те заявиха, че бунтовниците ще направят всичко възможно да попречат на групировката "Ислямска държава" да действа на афганистанска територия и ще работят за ликвидиране на производството на дрога.

Нашата територия никога няма да бъде използвана срещу наши съседи, каза Делауар.

Вчера делегацията заяви, че талибаните няма да атакуват границата с Таджикистан. Москва отбелязва рязко изостряне на напрежението на тази граница, две трети от която понастоящем се контролира от талибаните, както каза днес руското външно министерство. Ведомството призова всички страни в афганистанския конфликт към сдържаност и предупреди, че при необходимост Русия и оглавяваната от нея Организация на договора за колективна сигурност (ОДКС) ще действат решително за предотвратяване на агресия на границата.

На пресконференцията талибаните заявиха, че движението им ще зачита правата на етническите малцинства, и че всички афганистански граждани трябва да имат право на достойно образование в рамките на ислямския закон и афганистанските традиции.

"Искаме всички представители на афганистанското общество да участват в създаването на афганистанска държава", каза Делауар.