Прибързаното предлагане на спорен състав на правителство създава риск за миниране на диалога между парламентарно представените политически сили. Това се казва в позиция на лидера на ДСБ и съпредседател на "Демократична България" Атанас Атансов.

Той не назовава имена на партии и политици, но най-вероятно става дума за проекта на правителство, предложен от "Има такъв народ".

Атанасов казва още, че свиква заседание на националното ръководство на партията и новоизбраните депутати. На това заседание партията ще изработи своята позиция по повод участието на "Демократична България" в парламента, подготвяне на законопроекти и изработване на позиция за съставяне на правителство.

Според Атанасов избирателите искат отстраняването на Бойко Борисов от власт, политическа стабилност и прекратяване на политическата криза.

Ето какво написа Атанасов:

"Вече имах възможност да благодаря на всички щабове, кандидати и активисти на ДСБ и „Демократична България“ за неуморната работа и чудесна позитивна кампания и да поздравя новоизбраните народни представители. Резултатите от изборите показват ясно, че българските граждани искат промяна и все повече от тях разпознават „Демократична България“ като единствената политическа сила, която може да поведе страната ни по правилния път към законност и модернизация.

Във връзка с предстоящите задачи в новия парламент, свиквам заседание на Националното ръководство на партията, съвместно с новоизбраните народни представители, с оглед обсъждане и вземане на решение по следните въпроси:

1. Конституиране на 46-то НС и участието на „Демократична България“ в неговото ръководство.

2. Формиране на позиция по въпроса за образуване на мнозинство.

3. Подготовка за внасяне на законопроекти, свързани с основните приоритети на „Демократична България“ за развитието на страната.

4. Изработване на позиция относно съставянето на правителство.

Сформирането на правителство е сложна политическа задача изискваща спазване на конституционните процедури, търсене на колективни решения, диалог между политическите сили и консенсус по основните политически въпроси за управлението на страната.

Прибързаното предлагане на спорен състав на правителство създава риск за миниране на диалога между парламентарно представените политически сили за решаването на тази основна задача.

Накрая искам да подчертая, че за нас водещ трябва да бъде вотът на избирателите, които ни показаха че искат отстраняването на Борисов от власт и създаване на политическа стабилност чрез прекратяване на политическата криза".

Атанас Атанасов

Председател на ДСБ и съпредседател на „Демократична България“