БСП няма да подкрепи кабинета на "Има такъв народ", обявен вчера от Слави Трифонов. Това заяви лидерката на партията Корнелия Нинова.

На 25 юли социалистите свикват националния съвет. Изпълнителното бюро ще предложи на пленума, ако президентът връчи трети мандат на БСП, партията да опита да състави правителство.

БСП няма да подкрепи и правителство на ГЕРБ.

Нинова обясни, че през последните 4 години БСП има 4 основни цели - да се промени модела на управление на паралелната държава, да се върне държавността в българските институции, социалната политика и сигурността.

"С предложението на Трифонов нищо от четирите ни цели не се изпълнява", аргументира се Нинова.

И допълни, че в предложението на"Има такъв народ" не се предлагат мерки за смяна на модела, а сегашният като че ли се задълбочава. Нинова изтъкна, че това, което е предложил Трифонов не е нито програма, нито план, а просто мерки. 

Нинова обясни, че за разлика от Трифонов партията й би започнала прозрачни разговори с други партии и ще постави националните приоритети на масата.

"На трети избори да се ходи сега би било огромно изпитание и за гражданите, и за държавата. Искаме чрез този трети опит да гарантираме сигурност за България", каза Нинова.

На заседанието на Националния съвет ще бъдат обсъдени и конкретни стъпки за излизане на партията от кризата.

По-рано днес и коалицията "Изправи се! Мутри вън" обяви, че няма да подкрепи правителството на Трифонов.

Нинова определи искането на ГЕРБ за оставка на ЦИК като арогантно.