Земеделски производител на 59 г. е в ареста с прокурорска мярка за 72 ч., след като опитал да купи гласове в харманлийските села Рогозиново и Славяново. Това стана ясно на съвместен брифинг на шефа на хасковската областна полиция Венцислав Кирчев и зам.районния прокурор на Хасково Антон Иванов.

Повдигането на обвинението е от вчера, то бе оповестено днес, но е интересно, че става въпрос за деяния отпреди миналите парламентарни избори - от 15 март до 4 април.

От местни медии дори се разбира, че човекът е задържан преди седмица, пуснат е, а сега е отново в ареста.

Той е предлагал по 80 лв. на глас, като 10-ина души са дали показатниия срещу него, а в Рогозиново е намерен списък с 60-ина имена, казаха днес от полицейското и прокурорското ръководство.

Стана ясно, че е образувано и дело за феномена с подвижните избирателни кутии. На 30 юни от коалиция, участник във вота, бе подаден сигнал до прокуратурата, че има огромен скок на хората, които са поискали да гласуват с подвижни секции в общините Минерални бани и Стамболово в сравнение с изборите на 4 април.

Днес Антон Иванов каза, че досъдебното производство е в начална фаза и че е за "документно престъпление" - евентуално ако кметовете, или лицата, оправомощени от тях за целта, не са си свършили работата да проверят аргументирани ли са подадените заявления (на такава подвижна кутия имат право и карантинираните, б.р.).

"Интересното е, че там няма в тесен смисъл престъпление против политическите права на гражданите", отеляза прокурорът.

В решение на ЦИК са дадени много подробни указания как длъжностнте лица трябва да направят проверка за здравословното състояние на заявителя,  които на моменти са и неизпълними - стана ясно от думите на разследващите.

Но кметовете, приемайки заявленията за подвижна изборна кутия, са задължени да проверят дали тези лица съответстват на изискванията - дали са налице трайни увреждания, карантина и пр.

 "За съжалание – затуй и образувахме досъдебното производство - имаше данни, че длъжностните лица не са си свършили малко работата", каза днес Антон Иванов.

Иначе ОДМВР Хасково отчете получени 16 сигнала за нарушения в двата дни - събота и неделя. Съставени за били 19 предупредителни протокола, има едно бързо полицейско производство. Проверени са 48 места, за които има информация, че се извършва търговия на гласове и 42 лица. "Профилактирани" са 9 заложни къщи и 196 МПС, стана ясно още от думите на ст. комисар Венцислав Кирчев.

В прокуратурата са заведени 28 преписки, допълни го зам.районният прокурор, има образувани 3 досъдебни производства - освен споменатата в Харманлийско, още и в Свиленград и Хасково.