Китайският износ през юни е нараснал с много по-бърз темп от очакваното, след като вирусните огнища и закъсненията по пристанищата са били засенчени от значителното глобално търсене, предизвикано от облекчаването на карантинните мерки и ваксинацията в световен мащаб. 

Нарастването на вноса е отслабнало, но също е изпреварило очакванията със стойности, подсилени от поскъпването на суровините, сочат днешните митнически данни от Пекин, цитирани от световните агенции.

Износът е скочил с 32,2 процента на годишна основа до 281,4 милиарда долара, ускорявайки темпа спрямо 28 процента през май. Вносът бележи повишение от 36,7 процента до 229,9 милиарда долара след скока от 51 процента през предходния месец.

Китай оглави глобалното възстановяване от пандемията, но вътрешната потребителска и друг вид икономическа активност се забавят, отбелязва Асошиейтед прес, пише БТА.

Китайските износители спечелиха от сравнително ранното отваряне на икономиката, докато чуждестранните конкуренти все още бяха изправени пред антивирусно блокиране. Сега се очаква растежът да се забави с нормализиране на глобалната активност.

Експортът за САЩ през юни се е увеличил със 17,8 процента на годишна основа до 46,9 милиарда долара, а импортът на американски стоки е нараснал с 37,6 процента до 14,3 милиарда долара въпреки вдигането на митата, които все още са в сила в продължителната търговска война.

Китайският търговски излишък се е повишил с 11 процента в сравнение с година по-рано и е достигнал 51,5 милиарда долара. Политически чувствителният излишък в търговията със САЩ се е увеличил с 10,9 процента до 32,6 милиарда долара.

Търговията между Китай и САЩ през първата половина на годината е нараснала с 45,7 процента до 340,8 милиарда долара, отчете още китайското Главно митническо управление.