Цената на най-известната и силна криптовалута в света - биткойн, се срина с допълнителни 8% от началото на днешната търговия, заради решението на китайските власти от петък да затегнат още повече контрола върху т. нар. "копаене" на валутата. Новите разпоредби на Поднебесната империя засягат голямата югозападна провинция Съчуан. 

Заповедта, публикувана в петък, изисква от държавните електрически компании незабавно да спрат снабдяването с електричество на проекти, свързани с добиването на криптовалути и изисква от местните власти да следят за допълнителни т. нар. "миньори", добиващи биткойни посредством мощно компютри.

Комисията за развитие и реформи на провинция Съчуан и енергийното бюро на Съчуан издадоха съвместно известие от петък, видяно от Ройтерс, с искане за закриване до неделя на 26 предполагаеми проекта за добив на криптовалута, пише БНР. 

Добивът на дигитални валути (cryptomining) е голям бизнес в Китай, който представлява повече от половината от световното производство на биткойни. Но Държавният съвет на Китай обеща през миналия месец да ограничи добива и търговията с биткойни като част от поредица от мерки за контрол на финансовите рискове.

Други популярни "миньорски" региони като Вътрешна Монголия (автономен регион на Китайската народна република), съобщават за използването на електроенергия, генерирана от силно замърсяващи източници, като въглища, при добива на криптовалути.

Ходът от петък в Съчуан - където "миньорите" използват предимно водноелектрически централи за управление на специално проектираното компютърно оборудване, използвано за проверка на трансакциите с биткойни - предполага, че китайски репресиите срещи криптоиндустията стават все по-широко базирани.

Всичко това провокира ново поевтиняване на биткойна и на останалите криптовалути при старта на настоящата седмица.

В момента един биткойн се търгува на цени от около 33 000 щатски долара, успявайки да навакса малко от сутринта, когато падна и под тази сума. Очаквано, сривът повлече надолу и етериум, който пък се продава за малко над 2 000 долара или бележи спад от 7%.