Ниската избирателна активност прави парламента недостатъчно легитимен. Той трябва да се легитимира с нещо допълнително. Това заяви пред бТВ съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. Според него допълнителното легитимиране може да стане с "консенсус за дълбока реформа в правосъдието".

"Трябват конституционни промени", категоричен бе Иванов.

Той призна, че избирателите са полели политиците със "студен душ", защото са се въздържали от участие.

"Лято е, хората решиха, че ГЕРБ са отстранени от властта", каза Иванов.

И допълни, че негативната мотивация е много силна, но тя е отпаднала. Иванов каза още, че е имало и арогантност сред политиците, защото не е имало дебати.

Иванов изтъкна, че много политици са правили кампания във фейсбук и не са участвали в разговори с журналисти.

"Журналистите са професионални питащи, отговарянето на техните въпроси е задължение на всеки политик", каза Иванов.

Той заяви, че трябва да се формира управление, което да не е просто артиметика.

Иванов изтъкна, че "Демократична България" изпреварва ДПС и доближава БСП.

"Това показва дълбоко преструктуриране", каза Иванов.

Той обясни, че от формацията са заложили на позитивна кампания и постоянно са призовавали хората да използват преференции.

"Ние доказахме, че можем да сме екип от силни лидери, които се съревновават с идеите си. Това се харесва на хората. В България започва да се оформя една истинска незаобиколима център дясно формация.

Ако успеем да удържим тази позиция, получили сме я на кредит, можем само да сме благодарни. Ако го удържим, в България се появява силен стабилен гарант за амбициозно развитие на страната към ЕС и НАТО, към групата на свободните и демократични нации в света", каза още Иванов.