Подкрепата на ДПС за бъдещо правителство няма да е безусловна. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в първия си коментар след изборите. Той допълни, че условията на ДПС са две:

"Възстановяване на нормалността в политиката, възстановяване на демокрацията. Държавните органи да функционират съгласно законите, а не да са бухалка срещу бизнеса и срещу българските граждани. Държавният апарат не да бъде подчинен и да е в услуга на тези, които са на власт и бухалка срещу партийни опоненти. Възстановяването на демокрацията не може да се случи с недемократични средства;

Да има ясна програма за ускорено икономическо развитие на страната".

Карадайъ изтъкна, че ДПС си запазва относителния дял около 11 %. Попитан дали е възможно скоро да има нови избори, той каза, че всичко е възможно.

Преди това в коментар на вота пред бТВ говори зам.-председателят на партията Хасан Азис. Кметът на Кърджали коментира изборите и в контекста на изключително ниската избирателна активност, както и на факта, че според данните към момента ДПС е пета политическа сила, падайки с едно място от досегашната си позиция.

По думите му хората излезли с искането за повече резултати и промяна. И трябвало да се състави шарен кабинет.

"Изборните резултати са повод не за лични нападки, а за опит да прочетем посланието на избирателите. А то за втори път тази година е за промяна на модела на едноличното управление, който имахме досега", заяви кметът на Кърджали.

"България се нуждае от многопартийно управление, от диалог и от сядане на масата, а не да отричат едни други" - допълни той.

Още на миналите избори заявихме, че сме готови за правителство, което да започне да работи и да изпълнява целите и приоритетите на страната ни, каза още Хасан Азис.