До момента няма сигнали, свързани със сериозни нарушения на обществения ред. Информацията е от Ситуационния център на МВР към 15 ч.

От началото на предизборната кампания до 15 ч. днес в МВР са получени общо 982 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите.

Спрямо данните към същия час на 4 април 2021 г., когато бяха редовните парламентарни избори, се отчита увеличение от 83 % на регистрираните сигнали. Съставени са 9936 предупредителни протокола, като тук увеличението спрямо предходния вот е от 539 %.

От 6 юли до 14 ч. в изборния ден днес в Дирекция „Български документи за самоличност“ и в звената им в София и областните дирекции в страната са издадени общо 1137 удостоверения - на хора, чиито лични карти са с изтекъл срок на валидност. Само днес до момента са издадени общо 180 удостоверения, които дават възможност за гласуване.

От МВР отчитат още, че обстановката по граничните пунктове е нормална. На ГКПП Капитан Андреево, ГКПП Лесово и ГКПП Калотина на българо-сръбската граница има интензивен трафик на леки автомобили на изход от страната.

Полицията припомня, че гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес на денонощната телефонна линия 02/90 112 98, както и на имейл izbori2021@mvr.bg.

По-рано БНТ съобщи, че има сигнали за гласуване с чужди лични карти, получени в няколко града. Сред градовете са Симитли и Самоков. В МВР е постъпила информация, че лица с предпазни маски са представяли документи за самоличност на други хора и са били допуснати да гласуват. Сигналите ще бъдат предадени на ЦИК.