Напрежение и намеса на полицията в две изборни секции в Турция. Става дума за истанбулския квартал "Авджълар", където в началото на изборния ден застъпник за една от политическите партии, участващи в изборите, е създал хаос, съобщава кореспондентът на БНР в южната ни съседка. 

Напрежението ескалирало, когато застъпник на партията пристига в изборната секция и започва да твърди, че попълването на декларациите за вота извън секцията и то не самостоятелно, е нарушение на закона. Според националното радио същият човек е правил проблеми и на предишния вот - през април. 

Припомняме, че на 5 юли - дни преди вота, служебният министър на външните работи Светлан Стоев отправи своеобразна критика към Централната избирателна комисия относно декларациите, които се попълват от съгражданите ни в чужбина, невписани в списъка за гласуване. Имаше гласоподаватели с предварително попълнени декларации, а някои са ги попълвали на място - отбеляза министърът по отношение на предходния вот. И допълни, че "би било хубаво ЦИК да излезе с конкретно решение по този въпрос". 

Този въпрос в действителност е важен, особено що се отнася до казуси като контролиран вот - гласуват ли лица с българско гражданство, без дори да знаят български език, с предварително попълнени декларации.

Застъпникът, след като продължил да буйства, се е наложило да бъде изведен навън за идентификация от турската полиция. На място е пристигнал и представител на консулството, който обаче обявил, че човекът трябва да бъде допуснат до секцията. Председателят на СИК не е допуснал дори временно прекъсване на изборния процес. 

Днес ЦИК в крайна сметка излезе с решение, че декларациите, попълвани от избирателите, невключени в списъка в съответната СИК, но с право да гласуват, могат да се попълват и подписват и пред секциите.  МВнР е получило писмо от изборната администрация и в него се казва, че декларациите трябва да бъдат приемани, независимо къде са попълнени и подписани от избирателите. МВнР уведоми за това решение в спешен порядък всички дипломатически и консулски представителства, които да разпространят информацията и до секционните избирателни комисии извън страната. 

Иначе - като изключим тази случка, изборният ден в Истанбул започна нормално, а според БНР хората дори се радвали на това колко бързо и колко лесно става гласуването с машини. 

В Бурса пък двама български граждани са се скарали пред секцията на българското консулство в града, съобщава бТВ. Оказва се, че мъж и жена, които били застъпници от името на партия, която дори не участва в изборите, поискали да влязат в секцията, за да контролират и наблюдават честността на вота. 

Български изселник, представител на друга партия, обаче не ги допуснал и двамата мъже се спречкали пред секцията.

В Гърция: от плажа - на избори

От плажа – на избори. Такава е днешната програма на българските туристи в Гърция, пише още БНР. Много от тях отидоха до секциите в ранните часове, за да избегнат високите температури. Изборният ден протича нормално. В южната ни съседка се гласува в 32 секции, като 11 от тях са разположени на острови.

С машини се гласува само в Атина. За първи път може да се гласува на островите Лимнос, Лефкада и Тасос. Активни са и сънародниците ни на остров Крит, където има разкрити шест секции.

На Халкидики също гласуват в Никити и Неа Муданя.

Заради силния трафик през граничните пунктове с България се очаква голяма част от влизащите туристи да упражнят правото си на вот в Северна Гърция – Кавала, Комотини, Александруполис и Ставрос.