Първият казус, с който новосформираната Европейска прокуратура, оглавявана от Лаура Кьовеши, ще се занимае у нас, е свързан с дейността на Министерство на околната среда и водите.

Това обяви днес на брифинг служебният министър Асен Личев.

По думите му ставало въпрос за раздавани ДМС (допълнително материално стимулиране) по линия на Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС).

"Проверката е предприета след писмо на бившия министър Емил Димитров, с което той е изпратил ОПОС на прокуратурата, въпреки че преди това е наградил служителите в управляващия орган с 200% ДМС", посочи Личев.

"Първата работа на европейската прокуратура в България се оказа свързана с МОСВ и с лошо управление на ОП "Околна среда", констатира той.

По време на краткия си отчет за дейността си до момента Личев обяви още, че "Топлофикация - София" може да загуби дерогация за нормите за горивни инсталации, ако до 12 юли не предостави необходимите данни и гаранции.

"До понеделник, бе, о, Боже", присети се министърът. И допълни: "Те обаче чакат изборите да минат с надеждата, че другите няма да са така взискателни, което означава, че столичани може да останат без парно".

По думите му "Брикел" ЕАД не отговаря на условията и много скоро може да бъде затворена.

Личев обяви и нарушения по отношение на ВиК сектора. В Бургас били похарчени неправомерно 600 млн. лв.

Министърът посетил и Димово при Видин, като разглеждайки трасето на "Турски поток" в търсене на отклонение за Северозападна България, установил: "Честна дума, не намерихме дори и кранче, което да захрани и газена лампа".