Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Самото наличие на Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е вредно за България".

Така служебният министър на околната среда и водите Асен Личев коментира "сбъркания" според него модел на ВиК сектора у нас.

"Сбърканият модел, по който се развива т.нар. сектор ВиК, е абсолютно грешен. Формулата, по която се определя цената на водата, съгласно КЕВР, е следната: цената на водата за куб. м в лева е равна на приходите на дружеството за година, разделени на разликата между водното количество, което влиза на входа на системата, минус общите загуби. Това е формула, която стимулира ВиК-тата да има по-големи загуби, защото делят на по-малко число и цената става по-голяма. Пълен икономически парадокс", посочи Личев.

И допълни:

"Затова казвам най-откровено, че най-вредното за водния сектор, за услугата водоснабдяване и канализация е съществуването на КЕВР и на съществуващия модел на ВиК сектора. Най-вече като му "чучнаха" още един посредник - Държавният ВиК холдинг. Върху него в момента се съсредоточават всички финансови потоци".

В допълнение: крайните потребители плащали без да са лица по закона за ДДС. "Върху таксите начисляват и ДДС и го открадват. Около 56 млн. годишно е повишението на таксите на ВиК, значи 11 млн. лв са ДДС, което не се отчита, а се прибира, само от тези такси".

"Държавната политика по водите във ВиК сектора се осъществява от търговските дружества, което е пълен абсурд. Веднага трябва да се направи закон за управление на водоснабдителните и канализационни услуги. Целият модел е сбъркан. Надявам се с двамата харвардски възпитаници (министрите на финансите и на икономиката - Асен Василев и Кирил Петков) и с Виолета Комитова (министър на регионалното развитие) да успеем да сложим начало на някаква нормалност", посочи в заключение Личев.

Коментари

Браво на дедо Личев

Вредителите от КЕВР да се разстрелят немедлено!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.