Италианската преса търси слабостите на Англия преди неделния финал на Евро 2020 на стадион "Уембли". Двата тима извървяха пътя до края, а на 11 юли единият ще тържествува.

Медиите на Ботуша, подобно на всички останали от снощи, коментира обстойно дузпата, с която "Трите лъва" пречупиха Дания (2:1) след продължения във втория полуфинал. Преобладават мненията, че 11-метров удар не е имало, островитяните са били "подпомогнати". Отделно тимът на Гарет Саутгейт не е показал силна игра и ако Италия се представи на нивото си, ще грабне короната, убедени са в Рим, Милано и Торино.

"Английска скука", е голямото заглавие на "Кориере дело спорт", независимо, че ден по-рано "адзурите" също не впечатлиха с атакуващ футбол срещу Испания, предимно се бранеха, а накрая спечелиха с дузпи, до които стигнаха доста по-охотно от "Ла роха".

"Саутгейт се нуждаеше от съдийска помощ, за да достигне до финала срещу Италия", добавя изданието.

"Нека вземем короната", зове "Гадзета дело спорт", допълвайки, че Дания е "успяла да уплаши" Англия.

Цитира се вече популярната закачка It's diving home - по повод дузпата, която се оказа, че е тръгнала от пост в туитър на журналиста Танкреди Палмери, кореспондент на базирания в Катар тв гигант beIN Sports.

Италианците още в предишните дни провокираха бъдещия си съперник с плакати с игра на думи с песента It's coming home. Те заляха Лондон с надписи като "It's coming home, but not in yours" и "It's coming to Rome". Това стана преди полуфинала с Испания в британската столица.

В Англия засега не отговарят, по простата причина, че страната е в абсолютен футболен делириум покрай класирането на финал на голямо първенство за първи път от 1966 г.

Малко е да се каже, че Саутгейт и отборът му вече са герои. Животът е замрял за всичко останало извън Европейското.

Мартин Кион, бивш национал и съотборник на сегашния селекционер, стига дотам, че го препоръчва за бъдещ премиер на Великобритания.

"Гарет Саутгейт е бивш мой колега, той е невероятен със своето спокойствие и начинът, по който ръководи отбора. Някой ден трябва да управлява и страната, а не само футболен отбор. Брилянтен е. Надявам се, че ще намери всички верни решения срещу много тежък и сложен опонент като Италия", коментира Кион пред Би Би Си.

"Англия се гмурна на финала", е заглавието на "Метро", явно по повод дузпата, наречена по-долу "нечестна".

"Определено най-доброто чувство на света", тръби "Сън" с голяма снимка на Хари Кейн след 2:1.

"Най-накрая", е изборът на "Гардиън" и "Дейли мирър".

"Това ли е най-голямата мечта?", пита "Дейли Стар".

"Kane you believe it!", грее от "Дейли мейл" в игра на думи с името на капитана и голмайстор Кейн.

"Англия направи история", пише "Таймс" в типичния си по-сдържан стил.

"Партито на Европейското свърши, може да започне това на световното", гласи пък заглавието на датския Jyllands Posten.

Нататък всекидневникът отбелязва, че тимът обяснимо е разочарован, но нацията трябва да е благодарна за преживяването и да мечтае за "златно бъдеще" на други първенства.

DR лансира, че тимът е "оставил сърцата си на терена до пълно изтощение".

"Партито свърши, но какво парти беше само", гласи част от коментар в Еkstra Bladet. А журналистът Алън Олсен няколко пъти благодари на отбора за емоциите и преживяването. 

Очаквано хаплива е германската преса - заради дузпата. На осминафинал Англия би Германия с 2:0. Водещи издания в страната посочват, че Кейн и компания "са се промъкнали" и че заради наказателния удар футболният свят извън Великобритания се бил обединил срещу отбора на Саутгейт.

Такъв извод прави "Шпигел", който не пропуска и освиркания химн на Дания - така, както е бил освиркан и германския.