Училищата са отворени, но учениците учат по график - при заболеваемост над 200 на 100 хил. души. Над 500 на 100 хил. души - учениците минават дистанционно.  

Моловете и големите търговски вериги затварят при заболеваемост над 200 на 100 хил., с изключение на хранителни магазини, аптеки и др. на територията им.

При такива показатели обаче кафенета и ресторантите ще могат да продължат да работят, но на открито, с ограничения във времето, дистанция между масите и т. н. Още тогава обаче нощните заведения и казината затварят.

Това се предвижда в детайлно разработения и представен днес от здравното министерство COVID план за действие при следваща вълна на вируса, която се очаква в края на лятото или през есента заради вече доминиращия в света Делта вариант.

Според документа има четири фази на разпространението на епидемията - свързани със съответната заболеваемост на 14-дневна база и заетостта на лечебните легла.

Най-крайното положение е четвърта фаза, при заболеваемост над 500 на 100 хил. души. Тогава страната затваря всичко с изключение на хранителни магазини, аптеки, банки и офиси, където се извършват платежни услуги. Както обясни по-рано през деня здравният министър д-р Стойчо Кацаров изключение ще се прави и за детските градини, които "ще могат да се посещават от деца, чиито родители са имунизирани, и при условие, че целият персонал е ваксиниран."

Присъствието на работа ще остане опция само за работници в ключовите сфери, чийто труд не позволява изпълнение от вкъщи и трябва да са на място (доста широка и позволяваща тълкувания формулировка). Препоръчва се и ограничаване на неналожителните пътувания.

Интересно е, че в четвърта фаза се предвижда и хотелите да останат отворени, но и при специален режим на обслужване на гостите с изхранване тип "рум сървис".

За парковете и детските площадки се уточнява, че при първите три фази са отворени свободно, в четвърта - при спазване на определени ограничения.

Графики в пълен размер