Президентът на Хаити Жовенел Моиз беше убит рано тази сутрин, когато група нападатели са нахлули в частната му резиденция, предаде Ройтерс.

Първата дама на Хаити бе тежко ранена и е откарана в болница, поясни премиерът в оставка на Хаити Клод Жозеф. По-късно обаче тя почина от раните си.

Той призова населението на страната да запази спокойствие и добави, че полицията и армията ще се погрижат за запазването на реда в страната. Жозеф разкри, че част от нападателите са говорили испански.

Това не е първото нападение срещу Моиз, който стана президент през 2017 г. след повторни избори, след като балотажът на президентският вот през 2015 г. бе отлаган многократно. Причината - Моиз печели с 32,8%, но екзитполовете му дават само 6% от вота, което доведе до протести на хиляди в страната. В крайна сметка той спечели новите изборите две години по-късно още на първи тур, с 55% от гласовете на хаитяни.

На 17 октомври 2018 г. по време на церемония по повод 212-ата годишнина от смъртта на основателя на държавата Жан-Жак Десалин, срещу Моиз бе открита стрелба. Тогава той не пострада сериозно и беше отведен на безопасно място. Бяха ранени трима негови охранителни.