"Господ е италианец".

Това е челното заглавие на в. "Кориере деле спорт" след снощната голяма победа на Италия над Испания в полуфинал на Евро 2020. "Адзурите" спечелиха с дузпи и вече се готвят за финала в неделя.

Тимът изживя тежки минути на "Уембли", независимо, че поведе в резултата. Особено след изравняването в 80-ата минута "Ла роха" имаше преимущество. Дузпите пък започнаха с пропуск на Мануел Локатели (Унай Симон спаси), но след това всичко се обърна.

"Кориере деле спорт" добавя, че италианците са празнували "неудържимо".

Авторитетният "Гадзета дело спорт" си позволява закачка с Испания, използвайки думата "фиеста" за това, което предстои на националите на тима в неделя. Докато "героична Италия отива на финал на "Уембли".

Спортният всекидневник пише, че цялата нация е страдала два часа, но в крайна сметка тимът е преодолял всички трудности и заслужено ще спори за купата. 

"Тутоспорт" определя националите като "лъвове".

В Испания настроенията са на другия полюс. Най-оригинален е мадридският в. "АС", който излиза с прочутия италиански израз Porca Miseria (нещо като "по дяволите" и каквото подобно ви хрумне в такива случаи, бел. ред.).

"С част", е заглавието на "Марка" на фона на снимка на треньора Луис Енрике и вратаря Унай Симон.

Барселонският "Мундо депортиво" отбелязва, че тимът е доминирал, но въпреки това не е успял да елиминира съперника си. Такова е посланието на повечето издания - Испания е играла по-добре от Италия, но този път при дузпите съдбата е избрала опонента.

"Ла роха" ще се завърне по-силна и с високо вдигнати глави", обобщава "Марка".

Алваро Мората, като изравни в редовното време, но после пропусна от 11-те метра и малко след това Жоржиньо хвърли Италия в дива радост, публикува пост в социалните мрежи.

"Заслужавахме повече, много повече, пише нападателят. - Както на цяла Испания, това беше и моя мечта, наша мечта. Само ще кажа, че се гордея да бъда част от този отбор. На онези, които бяха зад нас: Благодаря. Футболът понякога може да е много несправедлив. Да живее Испания!"

Италианците посветиха успеха на своя съотборник Лоренцо Спинацола, получил тежка контузия в четвъртфинала с Белгия. Те скандираха неговото име, а Федерико Киеза, получил наградата за Играч на мача, посочи, че отличието всъщност е за Спинацола.