Вчерашният ден на "Уимбълдън" беше определен като "Маниакален понеделник" от специалисти, медии и фенове заради наситената програма след почивката в неделя. На корта излязоха всички фаворити на сингъл, а краят не бе добър за домакините и леко стряскащ.

18-годишната нова британска любимка Ема Радукану бе принудена да се откаже в осминафинала срещу Айла Томлянович след 4:6, 0:3. Това бе последният двубой на централния корт и организаторите понасят критики, че са поставили тийнейджърката под допълнително напрежение в телевизионния и зрителски "прайм тайм".

В един момент Радукану (номер 338 в света), която попадна в надпреварата с "уайлд кард", спря да играе, личеше, че има физически проблем. На корта дойде медицински екип, който преслуша дишането й. Девойката се прибра в съблекалните, а малко по-късно стана ясно, че се отказва. Притеснение събуди фактът, че Радукану не излезе отново пред зрителите, за да поздрави Томлянович (също бе смутена от развръзката), съдията, а и тях. На трибуните бе майка й.

Все пак стана ясно, че няма усложнения за здравословното й състояние, но още не е обявена причината за проблемите с дишането. Джон Макенроу ги отдаде на "емоционален и психологически стрес", което му донесе критики и дори обиди за пренебрежение към нежния пол.

По-късно Радукану излезе в изявление, в което заяви, че просто не е могла да продължи заради нарушеното дишане и се е вслушала в съвета на медиците да спре. Облечена във фланелка на Англия, тя благодари за подкрепата.

Ема Радукану е родена в Канада и е дете на китайка и румънец, работещи в сферата на финансите. Когато тя е на 2 г., те се местят в Лондон. Ема има британски паспорт. По няколко пъти в годината посещава роднините си в Румъния.

Това е първият й турнир от Големия шлем. По пътя към осминафиналите тя отстрани далеч по-опитни опонентки като Маркета Вондрушова и Сорана Кристеа. Сред оказалите й подкрепа са принц Уилям и съпругата му Кейт Мидълтън, премиерът Борис Джонсън, рок звездата Лиъм Галахър, астронавтът Тим Пийк...

В "Маниакалния понеделник" победи с по 3:0 сета спечелиха Новак Джокович и Роджър Федерер. Сърбинът отказа Кристиан Гарин (Чили), а Маестрото отново заслужи аплаузи - този път срещу Лоренцо Сонего (Италия), който направи добър първи сет срещу величието. 

Световният номер 1 ще срещне на четвъртфинал Мартон Фучович, надвил Андрей Рубльов в хубав мач - 6:3, 4:6, 4:6, 6:0, 6:3.

А Федерер чака Хуберт Хуркаш, който хвърли поредната изненада на турнира, елиминирайки Данийл Медведев - 2:6, 7:6(2), 3:6, 6:3, 6:3 в полза на руснака. Двубоят бе доигран във вторник, след като започна ден по-рано.

Напред при мъжете продължават още Матео Беретини, Карен Хачанов, Денис Шаповалов и Феликс Оже-Алиасим, който прескочи Александър Зверев в един от двубоите на турнира дотук - 6:4, 7:6(6), 3:6, 3:6, 6:4.

Двойките на четвъртфиналите при мъжете: Джокович - Фучович, Хачанов - Шаповалов, Беретини - Оже-Алиасим, Федерер - Хуркаш.

При дамите в следващата фаза са Арина Сабаленка, Онс Жабур, пратила у дома Ига Швьонтек, Ашли Барти, Каролина Плишкова, Каролина Мухова, Анжелик Кербер и Виктория Голубич.