Литва предостави на беларуския опозиционен лидер Светлана Тихановска и нейния екип официален статут в балтийската еврочленка, предаде ДПА.

"От днес беларуското демократично представителство в Литва е акредитирана институция", заяви във Вилнюс външният министър Габриелюс Ландсбергис. По думите му обаче това няма да се смята за дипломатическо представителство със съответните права и привилегии.

Акредитацията е символична стъпка към юридическото признаване на беларуското гражданско общество и неговите усилия за демократични промени в родината му, каза той.

"Ние признаваме демократичната воля на хората, а не държава или международна организация", заяви Ландсбергис според частната осведомителна агенция на балтийските държави Балтик нюз сървис (БНС).

Представителството ще се ръководи от Тихановска.

Тя избяга от Беларус в съседна Литва след оспорването на президентските избори миналия август. Демократичното движение в Беларус възприемат нея за истинския победител на изборите, за които мнозина смятат, че са манипулирани от дългогодишния авторитарен управник Александър Лукашенко.
ЕС повече не го признава за държавен глава и наложи санкции срещу него и негови привърженици за продължаващите репресии срещу демокрацията в Беларус.

Тихановска благодари на Литва за солидарността и нарече това "важна стъпка за делегитимиране на режима на Лукашенко".

"Този статут означава, че сега беларуският народ има представителство в страна от ЕС", каза тя.

Критиките към решението на Литва дойдоха от Русия, която подкрепя Лукашенко.

"Винаги е удивително да се наблюдава нахалството, с което редица държави продължават да се месят във вътрешните работи на Беларус", написа в Телеграм ръководителят на външнополитическата комисия в Държавната дума Леонид Слуцки.

БТА