Беларуският опозиционен лидер в емиграция Светлана Тихановска заяви днес, че в Беларус е планирана национална стачка в знак на протест срещу ареста на журналиста Роман Протасевич, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Надяваме се (протестите) да продължат и работниците са готови за национална стачка. Хората ще излязат отново на улиците", каза тя пред репортери, след като разговаря в Хага с нидерландския премиер Марк Рюте.

Той обеща да се съветва с Тихановска за това "какво е нужно" за петия пакет от санкции срещу режима на беларуския президент Александър Лукашенко. По-рано тази седмица ЕС наложи четвъртия пакет от санкции срещу Беларус.

По думите на Рюте принудителното приземяване на пътнически самолет показва ясно, че "режимът е изпаднал в паника".

Беларус е под санкции на ЕС и САЩ още откакто беларуските сили за сигурност започнаха да потушават с репресии и кръвопролития масовите демонстрации заради спорните президентски избори през август миналата година. Решението на Лукашенко да отклони към Минск самолет по международен полет в неделя и арестът на 26-годишния опозиционен журналист Роман Протасевич доведоха до ограничения за самолетни полети и закани за още по-сериозни наказателни мерки от Запада, припомня Ройтерс.