"Характеристика на служебното правителство е да се държи като излъчено от парламентарно мнозинство, което има хоризонт от поне два мандата. И да се занимава със стратегически и дългосрочни задачи - съдебна реформа, преучредяване на държавата, нов план за устойчивост и развитие и т.н. 

Едно от първите неща, които трябва да кажем на служебното правителство е, че това е служебно правителство без парламентарно мнозинство и с ограничен във времето мандат. А ако не е забранено от закона, то политическият морал го задължава да се въздържа от дългосрочни решения, особено които искат последващо одобрение от несъществуващо към момента Народно събрание. Откъде българските граждани и предприемачи трябва да научим, че правителството се е присъединило към инициативата на Г-7 за повишаване на данъците? Откъде трябва да го научим?" 

Така започна изявление от името на ГЕРБ зам.-председателят на партията Томислав Дончев днес. По думите му за действията на служебното правителство, което еднолично решило да се повишава корпоративният данък в България с поне 50 %, от партията научили от съобщение в сайта на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, а не от комуникационни жанрове като пресконференция на правителството, интервю на финансовия министър, прессъобщение. 

"Това, което ни направи впечатление, че ОИСР публикува списък на 1 юли, в който ние с интерес установихме, че фигурира България. Не фигурират държави като Унгария, Ирландия, Естония. Този списък е от държави, които са съгласни да се увеличи корпоративният данък на 15 %. Да припомним, че в България корпоративният данък е 10 % от много години. Тоест, за българския бизнес това значи 50% увеличение на данъка. Доста усилие ни отне да видим, че под т. 17 от заседание на МС от 30 юни е било взето това решение България да повиши своя данък на 15 %. Без обществено обсъждане, без дискусия, България се съгласява да увеличим данъчната тежест с поне 50 %.", добави икономистът от ГЕРБ Александър Иванов.  

Бившата социална министърка Деница Сачева нарече на свой ред решението "непочтено", защото е "непрозрачно". И видя зад това и увеличаване на безработицата, и "взимане" на над 1 млрд. лв. от бизнеса. Тя обвини БСП, "Демократична България", "Изправи се, мутри вън", че предлагат социални утопии. 

Томислав Дончев настоя да се спре с мълчанието по темата и да чуе становища по нея от работодателите и синдикатите в България. 

"Настоявам и всички основни политически партии да се обозначат - да кажат какво им е отношението към инициативата за увеличение на данъците", добави той. 

И продължи с това, че напоследък комуникационни жанрове били "селфи в източен язовир или риалити от баня".

"Не твърдя, че не е вълнуващо, даже напротив. По-същественият въпрос е защо тук има тишина - при увеличение на корпоративния данък". 

МВР прилича на пиар агенция. Дървени комунисти като Рашков искат да унищожат църквата

Тома Биков от ГЕРБ също се включи в изявлението от името на партията, но по друга тема - в отговор на медийни участия на вицепремиера Бойко Рашков днес. Биков нарече вътрешния министър "един объркан човек".

Г-н Рашков се изживява като основен пиар на това правителство, защото МВР вече прилича на пиар агенция. Днес дори прочетохме, че той атакува Българската православна църква, обвинява я в сделка. Сделки може да прави той за 19 имота. БПЦ е тук от около 1000 години и ще е тук, докато я има България. Такива дървени комунисти като Рашков искат да унищожат църквата вече 100 години, но мавзолей няма, църква има. Не църквата подкрепя ГЕРБ, а ГЕРБ подкрепя църквата. И се надяваме, че няма да видим свещеници на разпити, както се случва с наши активисти. Защото това е директно участие в кампанията и по всяка вероятност ще създаде недоверие в изборния процес. Това, което прави този объркан човек, не го е правил никой за 30 години", заяви Биков.  

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!