Смяна на ръководството на "Булгартрансгаз" от собственика му - Българския енергиен холдинг - е поискал служебният министър на енергетиката Андрей Живков. Това съобщиха днес от министерството.

Настояването на рокада идва, след като в края на миналата седмица проверка на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в „Булгартрансгаз“ е потвърдила основни изводи на Министерството на енергетиката за начина на управление на дружеството. А именно - при реализацията на проекта "Балкански поток" (по същество продължение на "Турски поток" през България, както най-после отново призна и бившият премиер Бойко Борисов на неформална среща с турския президент Реджеп Ердоган насред предизборната кампания - б.р.) „Булгартрансгаз“ ЕАД не е поискал предварително одобрение от КЕВР както за сключването на договорите за изпълнение на строителните дейности, така и на банковите заеми, с които са извършени плащанията за тях. Всичко това е в нарушение на Наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката, отчитат от енергийния регулатор.

Сключените договори за заем от страна на „Булгартрансгаз“ ЕАД са увеличили задлъжнялостта на газовия оператор от 4 млн. лв. в началото на 2019 г. на над 2,6 млрд. лв. към днешна дата, припомнят от енергийното министерство.  Тези договори е трябвало да бъдат одобрени от КЕВР, но „Булгартрансгаз“ ЕАД изобщо не е уведомило комисията за тях, се казва още в съобщението.  

Изводите на държавния регулатор потвърждават изнесените факти от служебния екип на Министерството на енергетиката.

Прегледът на финансовото състояние на държавните енергийни дружества установи, че в резултат на мащабната инвестиционна програма на „Булгартрансгаз“ ЕАД задълженията на дружеството драстично се увеличават. Това би било оправдано, само ако предполага повишаване на паричните потоци в компанията – прогноза, която не се потвърждава от направения финансов анализ на "Балкански поток".

Според енергийното министерство "проверката на КЕВР потвърждава, че проектът "Балкански поток" оказва негативно влияние върху цялостното финансово състояние на „Булгартрансгаз“ ЕАД и води до свръхзадлъжнялост на дружеството. Това потвърждава изводите на Министерството на енергетиката за неефективно управление на държавния газов оператор."

 Председателят на КЕВР Иван Иванов разпорежда проверката в "Булгартрансгаз" на 5 април 2021 г. - денят след проведените на 4 април парламентарни избори за 45-о Народно събрание. Проверката е именно "относно използваните начини на финансиране при реализацията на „Проект за развитие и разширение на газопреносната система на „Булгартрансгаз“ ЕАД“ (каквото е документалното наименование на "Балкански поток" или българската част на "Турски поток" - б.р.)

Видно от протокола на КЕВР от 2 юли 2021 г. комисията констатира нарушения в "Булгартрансгаз" по отношение на финансирането на проекта, а изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов не се е явил за полули резултатите от проверката. Дружеството е оспорвало част от констатациите на регулатора. В протокола за изброени всички сключвани договори по проекта от дружеството, изискани от КЕВР.

БЕХ: Чакаме писмено потвърждение

От Българския енергиен холдинг път на свой ред обявиха, че очакват писмено потвърждение на искането за смяна на ръководството на "Булгартрансгаз" от министър Живков. Оттам потвърждават, че е получен докладът на КЕВР с изводите от проверщата, констатираща напушения по "Балкански поток" и финансовите договори. 

"В БЕХ ЕАД се очаква писмено потвърждение на направеното искане от министъра на енергетиката, след което същото ще бъде разгледано от Съвета на директорите на БЕХ ЕАД. Следва да се има предвид че Булгартрансгаз ЕАД е вертикално интегрирано предприятие с двустепенна система на управление. То е независим преносен оператор, съгласно Закона за енергетика. Решението на Съвета на директорите на БЕХ ЕАД ще бъде публично оповестено.", обявяват от енергийния холдинг.