Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Джоузеф Диксън, безуспешно опитал да придобие "Левски", изпрати поредно писмо до БТА, в което доста обстойно обяснява позицията си по повод пропадналите преговори.

Депешата (от името на фирмата му 10 Brindley Sports & Entertainment) практически е залп към Наско Сираков, който на 29 юни обяви, че прекратява опитите за споразумение. Ден по-рано Диксън постави ултиматум на "Левски" до 17 часа на 30-и.

Мажоритарният собственик на "сините" даде интервю за "Дарик радио" вчера, в което изтъкна, че сложил край, тъй като англичанинът почнал да контактува с него през медиите и да му извива ръцете. Клубът пратил изряден договор с числа, които вече били обсъждани между двете страни - "коректно и честно". 

В обясненията на Диксън могат да се отличат няколко акцента:

- Сираков изоставил британеца на пресконференцията му, а след това казал пред журналисти, че го е направил, "за да може да бъде раздърпан от питбули". "Тези думи изглеждат странно от устата на някого за човек, от когото по-късно очаква да получава сериозна годишна заплата", прави недвусмислен намек Диксън.

- проблем при преговорите изникнал заради представена оценка на недвижимото имущество на "Левски", която била завишена с над 63 процента. Това показал доклад на наетата от Диксън "компания CBRE, най-голямата в света за търговски услуги в сферата на недвижимото имущество". Което означавало, че трябва да се направи корекция за планираната инвестиция (над 240 милиона долара, бел. ред.). Нататък започнали разминавания между двете страни, необичайно искане от адвокат на "сините", забавяния, член на УС на клуба заминал на море...

- каралият проби в ЦСКА бивш футболист стигнал до извода, че "Левски" в нито един момент не бил планирал да му продаде мажоритарния пакет акции, така Диксън се оказал "подведен" и "използван като жертвено агне". Ръководители на клуба използвали "влиянието си в местните медии, за да го представят във фалшива и отрицателна светлина, за да постигнат целите си и да отклонят вниманието от проблемите на клуба". 

- репутацията на г-н Диксън беше уронена значително и неговите правни съветници следят отблизо ситуацията, се казва още в писмото. За финал той изказва мнение, че е дошло времето акциите на "Левски" да се предадат на феновете, които по този начин получат "директен контрол върху съдбата на клуба и да преценят кое е най-добро за интересите му". 

Вижте цялото писмо от PR отдела на 10 Brindley Sports & Entertainment - без редакторска намеса:

"Разбрахме индиректно от българските медии, че след като поставихме официален краен срок на правните представители на ПФК Левски АД, г-н Сираков спира преговорите относно нашето желание за придобиване на мажоритарния дял в ПФК Левски АД. 

В тази връзка ние все още не сме получили официална или директна кореспонденция от ПФК Левски АД или от професионалните представители на клуба. Внушението, че г-н Диксън не е сериозен или е подвел някого по някакъв начин ПФК Левски АД противоречи на действителността и изкривява основните факти. Г-н Диксън отдели много време, средства и ресурси за предложението да поеме контрола върху ПФК Левски АД. За да защитим позицията на г-н Диксън, бихме желали да изтъкнем определени действия на ръководители на ПФК Левски АД, които поставиха под огромно напрежение г-н Диксън да се яви на съвместна пресконференция с г-н Сираков, за която г-н Сираков информира г-н Диксън, че няма да присъства няколко часа по-рано, с мотива, че не иска да губи време да отговаря на въпроси, въпреки че в последствие беше цитиран да казва в медиите, че е оставил г-н Диксън сам пред журналистите, "за да може да бъде раздърпан от питбули". 

Тези думи изглеждат странно от устата на някого за човек, от когото по-късно очаква да получава сериозна годишна заплата. За да изясним, за предоставените от г-н Диксън финансови гаранции от ПФК Левски АД и правните им съветници не сме получавали допълнителни въпроси. Както наскоро обявихме, документът съдържаше точната сума за инвестиция, целите и времевата рамка и идваше директно от финансова институция с офиси в САЩ, Канада и Южна Азия, която е специализирана за структурирани търговски финанси. След като г-н Диксън напусна България, изникнаха два съществени проблема.

Първо оригиналния размер на инвестицията на г-н Диксън в ПФК Левски АД, финансово нестабилно дружество на ръба на фалита, беше частично гарантирано на базата на оценката на недвижимото имущество на ПФК Левски АД, след като ПФК Левски представи оценка на активите си от местен оценител. При пристигането си в България г-н Диксън нае CBRE, най-голямата компания в света за търговски услуги в сферата на недвижимото имущество, за да потвърди представената оценка. Резултатът от доклада, който представляваше дълъг и детайлен документ от 80 страници, който г-н Диксън получи след напускането на България, беше доста тревожен, тъй като имаше намаление с над 63 процента на стойността на активите на ПФК Левски АД. Това означаваше, че ще трябва да бъде направена значителна промяна в оригиналното споразумение, структурата на сделката и базата на първоначалната инвестиция на г-н Диксън в една почти фалирала компания.

Във връзка с доклада, сред множеството несъответствия, CBRE отбеляза, че определени приходни нива няма да бъдат на такива, каквито са предположенията на оценителите, използвани от ПФК Левски АД, а и тяхната оценка на определено имущество дори не се доближава до реалността и не може да бъде потвърдена от реалните условия на пазара. В последствие адвокат на ПФК Левски АД се свърза с г-н Диксън с искане той да бъде лично отговорен за инвестицията в ПФК Левски АД, нещо напълно необичайно, дори при сделка между компании, които нямат никакви задължения и разполагат със солидно имущество. След това г-н Диксън лично поиска среща за обсъждане на гореспоменатите въпроси в опит за намиране на решение. За съжаление имаше сериозно забавяне в отговора. Беше направен контакт с член от управата на ПФК Левски, който обясни, че е на море и повече не е оторизиран да обсъжда тези въпроси с г-н Диксън. 

Беше странно, че един от ръководителите на ПФК Левски е на почивка в толкова критичен момент за клуба и няма желание за диалог. Това вече беше ясно съобщение за нас. Г-н Диксън се чувства директно подведен от ПФК Левски АД. Той вярва, че въпреки всички преговори, клубът в нито един момент не е имал намерение да му продаде мажоритарния дял от акции, а той като чуждестранен инвеститор е използван за жертвено агне. Действителността е, че финансовият колапс и лошо управление на ПФК Левски в последните години е нещото, което което е довело клуба до тежкото положение, а г-н Диксън по никакъв повод не може да бъде свързван с това.

В същото време някои ръководители в организацията използваха влиянието си в местните медии, за да представят г-н Диксън във фалшива и отрицателна светлина, за да постигнат целите си и да отклонят вниманието от проблемите на клуба. Г-н Сираков и неговите правни представители са напълно наясно, че г-н Диксън е свързан с клаузи на конфиденциалност по сделката, която включва и трети лица, така че предложението да бъде публично оповестена кореспонденцията е нереална и непрофесионална и е направена само за предизвикване на ефект, особено що се отнася и до последните искания на правния екип на ПФК Левски всички детайли по сделката да бъдат под строга тайна. 

Като резултат от интереса си в ПФК Левски АД, при който той подходи с добра воля, репутацията на г-н Диксън беше уронена значително и неговите правни съветници следят отблизо ситуацията. Мнението на г-н Диксън е, че е дошло времето контролният пакет на клуба да бъде предаден на феновете. В този момент те са единственият и най-голям дарител на клуба и на тази база трябва да получат правото на директен контрол върху съдбата на клуба и да преценят кое е най-добро за интересите му. Той искрено вярва, че клубът ще се възстанови и ще се завърне на мястото, което заслужава. Той пожелава на всички, които милеят за интересите на Левски София и държат клуба в сърцето си, всичко най-добро, късмет и успех в бъдеще."

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.