Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Настоявам средствата, предвидени и защитени в предварителните разговори с Европейската комисия за София, да не бъдат орязвани. Това заяви в предаването „Тази събота“ по бТВ столичната кметица Йорданка Фандъкова по повод на новината, че градът ще получи с около 200 млн. лв. по-малко от първоначално предвидените в Плана за възстановяване и устойчивост.

По-рано тази седмица вицепремиерът Атанас Пеканов обясни, че средствата ще бъдат намалени, защото тези пари трябва да отидат за най-бедните региони, а София не е сред тях.

Фандъкова заяви, че кохезионните фондове наистина са насочени към по-слабо развитите региони, но София отговаря на всички критерии за отпускане на финансиране по Плана.

„Поисках среща с министър-председателя Стефан Янев и вицепремиера Атанас Пеканов, на която поставих много сериозно въпросите и защитих проектите на София. Проектът за метрото не само отговаря на всички изисквания на Плана, но той е приет и високо оценен от ЕК“, коментира Фандъкова.

По думите ѝ Пеканов бил заявил в публичното пространство, че имал намерение да извади проекта за нова линия на метрото от Плана за възстановяване и устойчивост. Тя добави, че и други държави в ЕС ще разширяват метро линиите си с еврофинансиране от фонда за възстановяване.

Тя не се съгласи с предложението на Пеканов София да се извади от Югозападния икономически регион и да се обособи в самостоятелен. Според нея такова решение трябва да се вземе на национално ниво. Според нея регионите трябва да се развиват, за да не се пренаселва столицата, но според нея има манипулация по въпроса.

„ЕК не разглежда плана като кохезионна политика, Планът има цел за възстановяване след COVID кризата и гарантиране на устойчиво развитие. Едни от критериите са БВП и брой население. София дава над 40% от БВП на страната, по официални данни тук живеят 1,3 млн. души, това е концентрация, а не средствата, заложени в Плана.

Не мога да приема фрази като „София получава безплатен обяд, който сега ще ѝ спрем“, нищо подобно - София плаща обяда на държавата с данъците на софиянци“, допълни тя.

Според нея изтъкнатите аргументи за намаляване на евросредствата за столицата са неверни. 

Пандемията в София

С цел да се намали разпространението на COVID-19 в София столичното РЗИ започва кампания по ваксинация в предприятията в града с над 50 желаещи. Фандъкова коментира, че здравните експерти търсят варианти те да отидат при хората, а не хората да ги търсят.

Тя добави, че се надява да има интерес към мобилните екипи. Затова са били разкрити и пунктовете за имунизация на открито в парковете, но поради летните горещини се търсят други варианти, където хората могат да отидат и да се ваксинират срещу заразата. Остават пунктовете в големите търговски центрове.

„30% от всички ваксинирани, живеят в София. Като цяло обаче процентът е нисък, затова нашите усилия са насочени към увеличаване на желаещите“, допълни тя.

Незаконните будки и спорните строежи

В началото на месеца юни беше премахната и последната будка на бул. „Акад. Иван Гешов“, където в началото на годината токов удар от необезопасена шахта взе живота на 16-годишно момче.

„За съжаление, младо дете загуби живота си заради незаконен кабел, който свързваше един от тези павилиони. Виновни са хората, стопанисващи павилионите. Проблемът там беше, че тези павилиони са незаконни и затова районният архитект подаде оставка. Продължава разследването, дано истинските виновници да бъдат наказани“, коментира Фандъкова.

Относно обвиненията арх. Влади Калинов относно казуса с незаконната тераса на Пламен Георгиев - „Терасагейт“, столичният кмет заяви: „Не приех обясненията за конкретния случай, свързан с незаконна тераса от арх. Калинов и днес продължавам да не ги приемам. Той безспорно е професионалист, но тези обяснения, че нещо, което е незаконно, трябва да остане, аз не мога да приема“.

Тя отхвърли обвинението на Калинов, че Столична община е подкрепяла изграждането на небостъргача „Златен век“.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.