Служебният вицепремиер по разходването на европейските средства Атанас Пеканов е заварил българския План за възстановяване и устойчивост "под формата на чернова" и във вариант, който по никакъв начин не е готов за предаване в Европейската комисия. Това съобщи днес самият Пеканов пред бТВ. 

Освен това той обясни, че ЕК вече е изразила доста критики по отделните пера в плана, повечето технически. Има обаче и забележки по по-големите въпроси като енергетиката, където, по думите на вицепремиера, липсвала достатъчна амбиция за започване и завършване на "Зеления преход", който е интегрална част от идеята на Фонда за възстановяване. 

Припомняме, че правителството на ГЕРБ представи три варианта на Плана, като последният дори би трябвало да е внесен за предварително разглеждане от ЕК. До официално предлагане на българските идеи обаче не се стигна, защото тогавашният ресорен вицепремиер Томислав Дончев заяви, че това трябва да се направи от редовно правителство. Номиналната крайна дата за внасяне бе 30 април, но страната ни очевидно закъсня. 

"Paбoтим aĸтивнo и ce нaдявaмe дa гo пoдaдeм в нaшия мaндaт. Aз зaвapиx eднo гoлямo дoмaшнo, ĸoeтo тpябвa дa дoвъpшим, дopи бeз дa пpoмeнямe нищo. Bcичĸo зaвиcи oт бaлaнca мeждy тoвa дa нaдгpaдим и пoдoбpим Πлaнa и дa гo пoдaдeм възмoжнo нaй-бъpзo. Дocтa cлoжнo и oтчacти пoлитичecĸo peшeниe", подчерта днес Пеканов. 

По думите на ресорния вицепремиер, ако все пак успеем да предложим плана навреме, то има шанс да получим първите 13% от финансирането до края на тази година. Усвояването на тези средства е критично важно за бизнес и реформи, подчертаваха неколкократно до момента всички представители на работодателски организации, синдикати и независими експерти. 

Пеканов обясни, че се правят някои промени, но големи е трудно да бъдат осъществени, особено имайки предвид, че някои въпроси са чисто политически. Все пак приоритет остават науката и образованието. 

"Тoвa e бъдeщeтo. Hиe тpябвa дa нaпpaвим тaĸa, чe дeцaтa, ĸoитo ca бъдeщeтo нa Бългapия, дa пoлyчaвaт възмoжнo нaй-дoбpoтo oбpaзoвaниe. Имa зaлeгнaли пpoeĸти и ниe ce oпитвaмe дa ги нaдгpaдим, зa дa гapaнтиpaмe, чe имeннo тoзи пpexoд – дигитaлизaциятa, щe cтигнe дo бългapcĸитe yчeници".