Ваксината срещу новия коронавирус на "Янсен" (фармацевтичното подразделение на"Джонсън енд Джонсън") дава обещаващи резултати при Делта варианта (популярен и като индийски), предаде Ройтерс, като цитира данни, представени от производителя, съобщава БТА.

Делта вече е доминиращият вариант в целия свят, сочат данните на Световната здравна организация (СЗО).

Имунният отговор при хора с еднодозовата ваксина продължава поне осем месеца, сочат резултатите от проведено изследване. Ефективността на препарата е 85%. Ваксината намалява броя на настанени в болница пациенти с COVID-19, както и смъртността.

"Резултатите от продължилото осем месеца изследване показват, че еднодозовата ваксина предизвиква силен неутрализиращ отговор на антитела, който не отслабва. Дори наблюдаваме, че се засилва с течение на времето", обяснява Матай Мамен от фармацевтичната компания.

Имунната система на ваксинираните с препарата дава силен отговор срещу всички познати варианти на новия коронавирус, включително и срещу Делта.

От "Пфайзер/Бионтех", "Модерна" и "АстраЗенека" вече обявиха, че ваксините им осигуряват добра защита срещу бързо разпространяващия се Делта вариант.