Една от най-странните политически войни от последните седмици - тази с уволнението на старото ръководство и назначението и вписването на ново ръководство на държавното дружество "Автомагистрали" АД, приключи. 

От ресорното Министерство на регионалното развитие и благоустройството обявиха, че Търговският регистър е вписал новите ръководители на компанията. Те са Валентин Вълков, който ще бъде и изпълнителен директор, Десислава Христова и Иван Станчев. 

Това означава, че и старият шеф на държавната компания - Стоян Беличев, който в продължение на седмици отказваше да напусне поста, подавайки жалби до съда срещу смяната си, вече не е част от дружеството.

Новото ръководство ще изпълнява мандат до приключването на конкурс за постовете, както повелява Законът за публичните предприятия.

Припомняме, че служебната министърка Виолета Комитова уволни Беличев след редица проверки на министерството на дейността на "Автомагистрали" и след унищожителен доклад по темата на Сметната палата. Той доказа това, което се знаеше от години - държавната компания получава милиарди левове без обществени поръчки, по процедурата ин хаус, въпреки че няма капацитета да строи пътища и аутобани самостоятелно. След това пък парите се разпределят абсолютно непрозрачно, неефективно и дори съмнително към частни компании, които реално вършат работата на държавното дружество. 

Кои са компаниите, които се "облажиха" най-много от схемата през последните години - вижте тук. 

Последва истинска епистоларна битка между Комитова и Беличев. Почти всеки ден се разменяха писма - Комитова твърдеше, че шефът на компанията отказва да напусне, а той - че няма как да напусне, докато не бъде вписано новото ръководство. Комитова забрани на банките да оставят възможността на "Автомагистрали" да борави със сметките си, както сметне за добре, а Беличев твърдеше, че това изправяло фирмата пред колапс. 

Втората фаза на войната дойде след двукратно решение на съдийка от СГС да откаже вписването на новите шефове, защото те трябвало да бъдат назначение след конкурс. Жалбата, разбира се, бе подадена от Беличев и компания. Оказа се, че същата съдийка е отказала и вписването на новите ръководства на ББР и на "Александровска болница". 

Комитова и икономическият министър Кирил Петков поискаха обяснение от съда и обявиха, че смятат решенията за незаконосъобразни. СГС пък излезе с изявление остро критикуващо политическите лица, които си позволяват да коментират съдебни решения. 

Така се стигна до днес, когато неочаквано на фона на последните събития Търговският регистър вписа новото ръководство и то започва работа. 

Войната за "Автомагистрали" изглежда приключи. Тази за Българската банка за развитие продължава.

"Автомагистрали" се разграничава от "Автомагистрали" 

Малко по-късно - в ранния следобяд, когато вече в дружество очевидно е застъпило новото ръководство, бе пуснато поредното съобщение. Този път на практика то се разграничаваше от предишните и в него става дума основно за вече известната стая за първа медицинска помощ, която обаче прилича на всичко друго, но не и на стая за първа помощ - с легло, шоколадови бонбони, алкохол, скъп душ и тоалетна. Разкритието дойде от сайта bird.bg. 

"Новото ръководство на Автомагистрали ЕАД се разграничава категорично от позицията, която бившите и действащи неправомерно ръководители на дружеството разпространиха днес, рано сутринта, чрез сайта на държавното акционерно дружество.

След направена подробна и щателна проверка от ръководството на „Автомагистрали“ ЕАД ще излязат със своят коментар, като заявяват, че определено това помещение ще изглежда по друг начин и ще се ползва за нуждите на администрацията на дружеството", пише в съобщението на новото ръководство.

Така ситуацията около дружеството и по-скоро около неговата публична комуникация, приема наистина комедиен характер, защото в момента може да видите в секцията "Новини" съобщения и от старото ръководство, защитаващо себе си и действията си и такова от новото, което рязко се разграничава от предишните.