Досега в ЕС са издадени 200 милиона удостоверения за COVID-19, съобщи говорител на Европейската комисия.

Само Ирландия все още не издава такъв документ. 7 държави членки засега издават сертификати само за ваксинираните, но не и за преболедувалите и изследваните, добави говорителят.

Страните от ЕС могат да издават удостоверения на ваксинирани извън Европа чужденци, ако им бъдат представени документи, чиято истинност може да бъде потвърдена.

Съюзът продължава преговорите с чужди страни за взаимно признаване на сертификатите. Тази мярка ще бъде прилагана за държави, чиито удостоверения са съвместими с европейските и могат да бъдат проверени. 

От днес вече се прилага Регламентът за цифровия сертификат на ЕС за COVID-19. Това означава, че тези удостоверения на гражданите на ЕС и на пребиваващите в него ще могат да бъдат издавани и проверявани в целия Европейски съюз.

Целта на документа е да улесни безопасното и свободното движение в рамките на ЕС по време на пандемията. Всички европейци имат право на свободно движение, включително когато не разполагат със сертификат. Той обаче ще улесни пътуването, като ще помогне на притежателите му да бъдат освободени от ограничения като например карантина.

• Цифровият сертификат на ЕС за COVID ще бъде достъпен за всички.

• Той обхваща направена ваксинация срещу COVID-19, направен тест и преболедуване;

• Документът е безплатен и достъпен на всички езици на ЕС;

• Наличен е както в цифров формат, така и на хартиен носител;

• Сертификатът е сигурен и включва цифрово подписан QR код.

Съгласно новите правила страните трябва да се въздържат от налагане на допълнителни ограничения за пътуване на притежателите на сертификати, освен ако те са пропорционални и необходими за опазване на общественото здраве.