1115 ще са секциите в страната, в които ще има две машини за гласуване, съобщиха днес на пресконференция от Централната избирателна комисия. Това е ръст от над 400 повече от първоначалния план на ЦИК. Т.е. - в най-големите секции ще бъде гарантирано бързото и леко протичане на изборния ден.

Стана ясно също така, че машините, чийто екран е пострадал в досегашните частични местни избори и парламентарните на 4 април, ще могат да бъдат поправени от "Сиела Норма".

"Не е ясна бройката счупени екрани на машини. "Сиела Норма" поискаха и ЦИК даде разрешение да бъдат ползвани онези 78 резервни части, които бяха задържани от органите на МВР, предадени обратно в склада, представителите на ЦИК направиха преглед, установиха, че са били подготвени за резервни части, независимо че са изглеждали като машини.

"Сиела" казаха, че могат да ползват екраните от тях. Така че предполагам, че не са повече от тези 78", коментира говорителката на комисията Росица Матева.

Стана ясно обаче, че парите по договора със "Сиела Норма" за предишния вот още не са изплатени.

"Все още няма извършено плащане, тъй като все още не е приета работата. Продължаваме да очакваме допълнителна информация във връзка със софтуера. Онзи ден изпратихме писмо, с което изискваме кодове за работата със софтуера, не сме приели изцяло работата", обясни Матева.

Това означава, че машините още са собственост на компанията, но според нея това няма да създаде проблем за настоящия вот - някои от тези машини вече пътуват за чужбина.

"На тях им е възложена чрез друга обществена поръчка логистиката на изборите, работим в добър синхрон, нямаме информация да не предоставят тези машини", отбеляза говорителката.

Тя подчерта и че няма опасност машините да се повредят заради високите температури - те са тествани официално и работят без проблеми от 0 до 45 градуса по Целзий. Поясни, че и при някои повреди - на захранващия кабел, батерията, липса на хартия - СИК първо ще се опитат да възстановят работата на машината, преди да се мине към хартиено гласуване, ако това е невъзможно.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов съобщи малка лоша новина по информация, дошла по време на пресконференцията от МВнР - Германия не е одобрила вота в две секции, една в Манхайм, друга в Шутгарт.

"Хубавото е, че става дума за градове, където има други секции и българите в тези градове няма да бъдат лишени от възможността да гласуват в града, в който живеят", добави той.

За момента има регистрирани 21 наблюдателски организации с 566 наблюдатели, 4 социологически агенции. Назначени са всички състави на СИК в чужбина. В ЦИК са подадени 14 жалби и 5 сигнала, както и 10 жалби към РИК. Има и жалби за агитация в социалните мрежи, но от комисията подчертаха, че Фейсбук не е медийна услуга.