Два от големите английски клубове - "Тотнъм" и "Евертън", най-после си намериха нови мениджъри. "Шпорите" подписаха с Нуно Ешпирито Санто, който напусна "Уулвърхемптън", а "карамелите" привлякоха Рафаел Бенитес на мястото на завърналия се в "Реал" (Мадрид) Карло Анчелоти.

От историите и с двамата могат да се напишат добри сценарии за сериали.

"Тотнъм" се размина с половин дузина треньори, след като уволни Жозе Моуриньо през пролетта. Първо Юлиан Нагелсман пое "Байерн", после Маурисио Почетино бе спрян от "Пари Сен Жермен", а след него с единия крак на стадион "Тотнъм хотспър" бяха Антонио Конте и Пауло Фонсека. Любопитно е, че и двамата се отказаха. Според информации, нещо в проекта на лондонския клуб не им харесвало.

Конте директно поискал голям бюджет за звезди, който му бил отказан. Последнен в дългата редица бе Дженаро Гатузо. Сам се предложи Юрген Клинсман, но нямаше контакт от другата страна.

Така босът Даниел Леви се насочи към Ешпирито Санто, постигнал впечатляващи класирания и победи с "Уулвърхумптън". Договорът му с "Тотнъм" е за два сезона.

Въпросът пред "Тотнъм" сега е дали ще задържи Хари Кейн, за когото "Манчестър Сити" е готов да извади над 100 милиона паунда. Има и още един - с какви нови играчи ще бъде подкрепен Ешпирито Санто.

"Не подписвай, знаем къде живееш"

"Евертън" също се лута дълго, след като Анчелоти реши да си тръгне, тъй като "на "Реал" (Мадрид) никога и никой не може да откаже".

Казусът с Бенитес е, че беше наставник на "Ливърпул", другият голям мърсисайдски клуб. Поради което тук се стигна до куриоз. Преговорите на босовете на "Евертън" с Бенитес стартираха още преди седмици и двата страни бързо си стиснаха ръцете. Вой на запалянковци и надписи на транспаранти като "Не подписвай, знаем къде живееш" (местната полиция води разследване) отказаха управата да наеме испанеца.

И тук обаче се стигна но неуспешни опити, така "Евертън" в крайна сметка нае Бенитес. Контрактът му е за 3 г. Той предвождаше и "Нюкасъл", но го напусна през 2019 г., след което работи 18 месеца в Китай.

Събитието има наистина исторически отпечатък. Бенитес е първият треньор, който ще ръководи и двата ливърпулски тима след Уилям Едуард Баркли... през 90-те години на 19-и век.

Феновете на "Евертън" са разделени, като по-голяма част от тях се бунтуват срещу назначението на човека, спечелил с "Ливърпул" Шампионската лига. През 2007 г., след нулево дерби на "Анфийлд", Бенитес нарече "карамелите" "малък клуб". По-късно се извини.

Ясно е, че Рафа ще има трудно начало на "Гудисън парк". Започне ли лошо, животът му ще е тежък. Иронията е, че той не бе харесван и в "Нюкасъл".