През септември може да се очаква, че у нас ще доминира индийският вариант на COVID-19.

Това заяви в студиото на бТВ проф. Ива Христова, новият директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По-заразният индийски вариант на коронавируса с име Делта, какъвто вече е установен в България, се разпространява значително по-бързо от досегашните мутации и бройката болни се удвоява на всеки осем дни. Това значи, че на индийския вариант ще му трябват седмици, за да стане доминантен.

„За Европа се изчислява, че през юли и август между 50 и 75% от случаите ще са с Делта варианта“, каза Христова.

Тя е оптимист, че все пак ни чака спокойно лято, но за България по-голям проблем е вариантът Делта, а не южноафриканската модификация на вируса, която също бе установена за първи път у нас при заболял чужденец преди ден. 

„Делта междувременно мутира в Делта плюс, трупа още мутации. Той се разпространява много по-силно и очакваме следващата вълна да е от него“, каза Христова.

Вариантът за предотвратяване на нова вълна на пандемията в началото на есента е имунизацията срещу коронавируса, подчерта Христова (България все така е на дъното по брой ваксинации в ЕС - б.р.).

Колкото повече хора са ваксинирани, толкова по-малко ще позволим на вируса да циркулира между нас и да трупа мутации. Христова подчерта също, че Делта вариантът се „подмладява“ – засяга повече хората във възрастовата група между 30 и 40 години. За същото преди дни предупреди и доц. Ангел Кунчев, който стигна и по-далеч - че без вълна от масови имунизации наесен пациенти пак ще пълнят болниците. 

Христова за пореден път подчерта, че наличните одобрени ваксини срещу коронавируса дават добра защита срещу зараза с новите варианти и по-важното – предпазват от тежко разболяване. Масовата имунизация е и пътят за бъдещо сезонно разпространение на коронавируса и превръщането му в нещо обичайно и по-малко опасно.

Че окончателното доказване на наличието и циркулацията на Делта варианта на коронавируса в България трябва да е червена предупредителна лампичка предупреди днес пред Нова тв и епидемиологът проф. Мира Кожухарова, съветник на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров. Нейната прогноза също е, че към края на август, най-късно началото на септември ни очаква подобна вълна от новозаболели, каквато се развива в другите държави”.

„В Русия имат ваксини, но не ги искат. Казват, че искат западна ваксина. Предполагам, че ще им внесат, но едва ли това ще доведе до кой знае какъв резултат. Предстои издигане на вълната. Във Великобритания определено започва нова вълна, но тя не е висока, защото са много ваксинираните. В Израел кривата почти не е променена”, обясни проф. Кожухарова.

Тя е категорична, че решението е във ваксините, които пазят от тежко протичане на болестта. Защита имаме и след преболедуване. По думите й въпросът с имунизацията на всеки гражданин е морален - дали да предпазиш себе си и другите или не.

И призова:

"Истински се притеснявам, че ние чакаме винаги последния момент. В момента епидемичната ситуация е много добра, това време трябва да се използва от хората, за да получат хората две дози, които ще ги предпазят."

Обмисля се и решение за въвеждане на задължително тестване на чужди граждани - например от Русия в отпускарския сезон, с бързи тестове за коронавирус при пристигане. Според проф. Кожухарова могат да се поставят изисквания за тест дори при ваксинирани и преболедували.