Руска лаборатория ще разчете черната кутия на падналия в Черно море български МиГ-29, съобщи днес Министерството на отбраната.

„Данните от „черната кутия“ на катастрофиралия самолет МиГ-29 ще бъдат снети в лаборатория на руската корпорация РСК „МиГ“ на територията на Руската федерация“, се казва в съобщение на сайта на министерството.

То се позовава на писмо от РСК „МиГ“ , за което е съобщил министърът на отбраната Георги Панайотов пред журналисти в Карлово днес.

„По думите му, това означава, че „черната кутия“ с представители на Военната прокуратура, Служба „Военна полиция“ и Военновъздушните сили ще бъде транспортирана при първа възможност, щом се уредят формалностите по пътуването", се казва още в съобщението.

Пред Клуб Z от пресцентъра на МО коментираха, че няма нищо странно в това кутията да бъде разчетена в Русия, където е произведен самолетът, макар и България да членува в НАТО и отношенията между алианса и Русия да са в най-ниската си точка от Студената война насам.

„Не е прецедент информацията от черната кутия на катастрофирал самолет да се извлече от нейния производител“, беше коментарът на министерството. 

Според съобщение във в. „Сега“, цитираща Панайтов, кутията е така повредена, че опит да бъде разчетена в България е твърде рискован.

В момента НАТО и Русия провеждат едновременни учения в района на Крим и напрежението в тази част на Черно море расте с инциденти, включващи досега британски и холандски бойни кораби и руските въоръжени сили. Български контингент, включващ корветата „Бодри“ също участва в натовското учение в акваторията на Украйна, срещу чието провеждане Русия по-рано беше протестирала.

 
Българският МиГ-29 падна по време на учение  в български води източно от нос Шабла на 9 юни. Пилотът подполковник Валентин Терзиев загина. Причините за катастрофата още се разследват.