Украинският полуостров Крим, анексиран от Русия през 2014 г., и околните води днес са сцена на едновременни военни учения на Русия и НАТО.

Тридесет бойни кораба, включително американският ракетен разрушител “Рос”, 40 самолета и 5 000 войници на НАТО и други западни съюзници участват в двуседмичното учение “Морски бриз 2021” в Южна Украйна и в Черно море, предаде Ройтерс.

Изстрелване на ракети от американския разрушител "Рос". Видео Ю тюб.

От България в маневрите участват корветата “Бодри” от състава на българските военноморски сили, офицери от морския специален разузнавателен отряд и двама офицери в щаба на учението, съобщиха за Клуб Z от пресцентъра на Министерството на отбраната. Той не посочи точния брой на българските военнослужещи, участващи в учението.

В същото време Русия изпробва готовността на своите системи за противовъздушна отбрана (ПВО) в Крим, съобщи Ройтерс.

Руският Черноморски флот съобщи, че изпитанията на ПВО обхващат 20 бойни самолета и хеликоптера, включително бомбардировачи Су-24М, както и ракетните системи С-400 и "Панцир" от клас "земя-въздух". 

Русия протестира по-рано против натовското учение близо до нейните граници и призова алианса да го отмени. Руското посолство във Вашингтон заяви, че страната ще вземе мерки да реагира в случай на заплаха за нейната национална сигурност.

Днес холандското министерство на отбраната съобщи, че руски изтребители са създали опасна ситуация в Черно море, прелитайки "много ниско" над над холандската фрегата "Eвeртсeн". 

По данни на ведомството, инцидентът "е станал миналия четвъртък, когато военният кораб се е намирал на югоизток от Крим", предаде ТАСС.

"Самолетите нееднократно безпокоиха екипажа на "Евертсен" в периода от 15:30 ч до 20:30 ч местно време - се казва в съобщението на министерството, цитирано от агенцията. - Те прелитаха в опасна близост и много ниско (над фрегатата), осъществявайки имитации на атаки. Изтребителите бяха въоръжени с бомби и с така наречените ракети от клас "въздух-повърхност", предназначени за поразяване на цели от въздуха".

Освен това след облитанияга на "Eвeртсeн" е станал срив в работата на електронното оборудване.

Миналата седмица Русия съобщи, че нейни кораби са стреляли предупредително по британския разрушител "Дифендър", който според нея навлязъл 3 км в руски териториални води край Крим, а руски изтребител предупредително пуснал бомби по курса на кораба.

Британското министерство на отбраната отрече да е имало инцидент. Според него разрушителят плавал в украински води, а в същото време Русия провеждала артилерийско учение. Оказа се, че Русия вече смята за свои водите, които за Украйна и нейните съюзници са все още украински.

Днес обаче стана ясно, че според секретни документи, изгубени от служител на автобусна спирка в Лондон, британското отбранително министерство е предвиждало агресивна руска реакция на преминаването на "Дифендър" край кримските брегове.