Представителите на ГЕРБ в ЦИК ще внесат искане в комисията след изборния ден да има преброяване и на контролните разписки, които излизат от машините за гласуване с отбелязания вот на избирателя и се пускат в кутия. Целта според партията е да се засече изборният резултат, изчислен от самите машини и отбелязан в протоколите от тях.

Това обяви юристката от партията и кандидат за народен представител Дани Каназирева днес.

"Категорично се ликвидира както индивидуалният граждански контрол, който може да упражни избирателят, така и външният контрол, който следва да бъде упражнен не само от изборната администрация, но и от наблюдатели, застъпници, дори и кандидати.", заяви Каназирева по повод липсата на решение на ЦИК въпросните разписки да се преброяват.

От ГЕРБ пак изразиха притеснения за непрозрачност на вота на 11 юли и заявиха, че те са се потвърдили и от междинния доклад на наблюдателите от ОССЕ, които са в България. В документа се казва: „Машината отпечатва разписка, съдържаща избора на гласоподавателя, което дава възможност за проверка на електронно съхраняваните гласове, но проверки по време на преброяването не са предвидени. Има опасения относно недостатъчната проверка на машинното преброяване на гласовете и няма да има възможност за откриване на грешки преди резултатите да бъдат обявени“, прочете Каназирева.

По думите й ЦИК трябва да спази чл. 271, ал. 2 от Изборния кодекс, според който разписките трябва да се броят и да се свери дали отговарят на броя избиратели, посочен в машинния протокол.

По думите на юристката от ГЕРБ още на 9 януари тази година президентът Румен Радев по време на консултациите с партиите за вота на 4 април е заявил, че контролните разписки не само трябва да бъдат пребрявани, но и да се засичат като съдържание на финала на изборния ден. Само така може да се осигури 100% надеждно гласуване, заявява държавният глава във видео от новинарска емисия, което излъчиха в централата на ГЕРБ.

"Всички машини бяха закупени с инхаус процедури и 100% авансово плащане. Дали тази част ще бъде част от брифинга на МС за инхаус процедурите?", попита пък кандидат-депутатът Христо Гаджев.

Той отново отвори тема за IT специалиста и привърженик на "Демократична България" Атанас Шарков, който според ГЕРБ е бил съветник на служебния премиер Стефан Янев и е имал достъп до софтуера на новите машини за гласуване.

"Видяхме, че г-н Атанас Шарков е коментирал, че не се е докосвал до машините, но ние не го питахме за машините, а за софтуера. Дали е имал роля в конфигурирането на софтуера на машините и при работата с различните ключове?", попита Христо Гаджев.

„Няма нищо лошо в това да си съветник на Стефан Янев, тъй като активисти на ДБ участват в служебното правителство. Но защо съветник на служебното правителство е имал достъп до софтуера на машините за гласуване? Каква е била дейността му свързана с конфигурирането на софтуера за сегашните избори?“, продължи Гаджев.

Според него договорът на Шарков с ЦИК е бил прекратен миналата седмица. "Какви щяха да са обществените реакции, ако съветник на Бойко Борисов се занимава с конфигурирането на софтуера?", попита още кандидатът за депутат.

ЦИК нарушава закона, подчерта пък Радомир Чолаков и призова ако изборната комисия не постанови те да се броят, то секционните комисии да спазят закона и да нарушат наредбите на ЦИК, като затворят чак след като са преброили контролните разписки.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!