Софийският районен съд днес приключи и ще се произнесе по едно от любопитните дела в последно време - на "Делта гард" срещу Минчо Спасов. Това ще стане, след като двете страни подадат писмени бележки.

Както Клуб Z писа, охранителната фирма води каскада от дела, след като името ѝ излезе на преден план в някои от корупционно-рейдърските истории, свързани с ГЕРБ и ръководството на прокуратурата - като "Осемте джуджета" или превзетия фотоволтаичен парк на германски инвеститор в с. Оризари.

На 17 юли 2020 г. Минчо Спасов казва в интервю прд бТВ, че "има нулево доверие към прокуратурата, защото там действа организирана престъпна група за завземане на бизнеси и тормозене на хора". Заявява още:

„На 10 януари тази година стават рейдовете във фотоволтаичната централа в село Оризари в Сливенско. На място отива адвокат. Посреща го лично Димитър Спасов – Каратиста и заявява, че ако продължава да се пречка, ще има сблъсък с главния прокурор.

Това е открита заплаха.

Случаят с „Осемте джуджета“, който всички чухме и видяхме, но по който прокуратурата мълчи, показва, че именно „Делта гард“ и Петьо Еврото са били част от „предизборната“ кампания на Гешев.“

Твърдеше още, че "Делта гард" са участници в контрапротестите от миналото лято (интервюто е около седмица след избухването на събитията в т. нар. Триъгълник на властта, б.р.).

Така той се оказа ответник в споменатото дело за непозволено увреждане.

Както Клуб Z писа, на миналото съдебно заседание на 21 април показания като свидетел даде Илия Златанов - отстраненият основател и съсобственик на асансьорите "Изамет". Така фактически той валидира и дори разшири историята с "8-те джуджета" пред съдия. В нея фирмата на Димитър Стоянов - Каратиста също има водеща роля, като Златанов дори твърди, че са му казвали как "ще изчезне като песъчинка".

Неотдавна пък "Делта гард" загуби дело срещу анализатора и бивш посланик в Москва Илиян Василев - пак заради негови твърдения, само че във фейсбук. (Част от твърденията му: “Paзcлeдвa ce пpoĸypaтypaтa и ocoбeнo cпeциaлизиpaнaтa пpoĸypaтypa и ce paзĸpивa, чe тя вмecтo дa бpaни oбщecтвoтo oт пpecтъплeния, caмa e Opгaнизиpaнa Πpecтъпнa Гpyпa?!?! Oщe вeднъж paзбиpaтe ли зa ĸaĸвo идe peч – BИC и CИK ниĸъдe нe ca cи oтивaли, тe ca тyĸ и ceгa caмo имeнaтa ca дpyги – ДEЛTA ГAPД e нoвaтa CИK и BИC. Πeтьo Eвpoтo e нoвият Bacил Илиeв. Πaшaтa, Kapaтиcтa, Бoĸo Πpeмиepa, Maджo, Mapгинитe, Bълĸa и т.н. нe ca aнимaциoнни гepoи, a дeйcтвaщи лицa oт нacтoящeтo”, б.р.)

Софийският районен съд се произнесе, че фирмата като юридическо лице не може да има пcиxичeн cвят, чyвcтвa и усещания и в този смисъл - няма как да претърпи неимуществени вреди.

Днес обаче адвокатът на фирмата настоя Минчо Спасов да бъде осъден да плати 10 000 лв. за непозволено увреждане, като добави и списък с разноски.

Самият Спасов каза, че оспорва разноските като прекомерни и че самия него го защитава служебен защитник.

Но по-интересна бе финалната му пледоария пред съдията. Освен че твърди, че молбата е недопустима по-горните причини - че "Делта гард" не може да изпитва мъка и няма чувства, бившият депутат от НДСВ добави още:

„... Неизвестно защо ищецът се чувства засегнат от това твърдение - чувства се засегнат от твърдението, че работи тясно с прокуратурата.

Чувства се засегнат от свързване на името му с името на главния прокурор."

Спасов се защити още, че само по себе си твърдението, че някой или служителите на някое юридическо лице са участвали в дадени събития - протести или контрапротести, не е противоправно деяние. "Всеки може да участва в каквито иска действия, в каквито иска протести – това е конституционно право.".

Така според ответника липсва деликт, на който се основава исковата молба.

Спасов не пропусна да изтъкне и поредицата от интервюта на различни лица, които биват съдени от "Делта гард", като заяви, че вече "не става ясно – от кого точно са нанесени щетите".

Той поиска да бъде разпитан още един свидетел - адвокатът на немското дружество стопанин на споменатите фотоволтаични централи в Оризари - Иван Демерджиев (в момента той пък е служебен зам.-министър на правосъдието, б.р.).

Съдия Даниела Александрова отхвърли искането с аргумент, че вече го е отхвърляла и преди.

Така развръзката предстои, след като до 2 седмици двете страни имат срок да внесат още писмени бележки.