Вярно ли е, че за охрана на протестите са използвани лица от структурите на Делта гард, охранявали и последното мероприятие на ПП ГЕРБ, както и от създадената от Бойко Борисов фирма ИПОН?

Смятате ли за редно, г-жо кмет, протестите да се охраняват от лица, носещи върху униформеното си облекло надписи като "Един изстрел, едно убийство, аз решавам, без съжаление"? Това ли е новият девиз на столицата? 

Може ли да се нарече европейска една столица, в която полицията пръска с лютив спрей и пребива журналисти? Така ли изглежда отворената към хората община?

Тези три въпроса към столичния кмет зададоха днес общинските представители на дясното обединение от "Демократична България" (ДБ) на редовното заседание на Столичния общински съвет. Те изчетоха декларация, в която обвиняват Йорданка Фандъкова, че е "мълчалив съучастник на полицейското насилие" над протестиращите през последните дни на ескалация на демонстрациите в столицата. 

Причината - според ДБ кметът на София има пълни правомощия по Закона за събиранията, митингите и манифестациите, както и ясен ангажимент по охраната на обществения ред. 

"През всичките тези над два месеца на протести срещу Борисов и Гешев не Ви видяхме, г-жо Фандъкова, да сте на страната на гражданите - протестиращи или не. Не Ви видяхме сред хората. Не видяхме да упражните нито едно свое законово правомощие, свързано с протестите. Не видяхме да санкционирате агитките с провокатори. Видяхме как за пореден път абдикирате от задълженията си на кмет в полза на партията, която представлявате. А протестиращите бяха оставени на произвола на видимо безкронтролните сили на реда, които показаха, че единственият ред, който умеят да налагат, е този на задкулисието", се казва още в декларацията. 

По-надолу следват и вече изредените по-горе въпроси. Първият е свързан с вече известното съмнение, че полицията използва възможност в закона за МВР, която й дава право да наема частни охранителни структури, които да помагат на държавните служители. "Делта гард" пък стана популярна през последните месеци след разследването, станало известно като "Осемте джуджета", в което компанията имаше дейно участие по охраната на "заграбената" собственост на завода за асансьори "Изамет". ИПОН пък е известна като компанията, която премиерът създава и управлява във времето преди да влезе в политиката. 

Що се отнася до втория въпрос - за лица, охраняващи протеста и носещи значки с надписи "Един изстрел, едно убийство, аз решавам, без съжаление" - тук става дума за няколко снимки, които обиколиха социалните мрежи. Униформените очевидно не се притесняват да носят такъв тип символи, те са поставени отпред на гърдите им и лесно се забелязват от протестиращите. Според експерти те често се ползват от хора, симпатизиращи на субкултурата на наемническите армии и дясно-радикалните групировки. 

Третият въпрос е очевидно свързан с баталните сцени от протеста на втори септември, обявен като първата част на Великото народно въстание. Припомняме, че тогава имаше тежки сблъсъци между протестиращи, полиция, имаше и провокатори, които опитваха да ескалират допълнително конфликта. През това време служителите на реда използваха лютив спрей, който попадна в очите на няколко журналисти. Други представители на медиите бяха удряни и бити, включително и репортеж на Клуб Z. 

С бездействието си, с нежеланието си да се погрижите за сигурността на протестите, се превръщате в съучастник на абсолютно недопустимото полицейско насилие, извършвано на територията на поверения Ви град, продължава декларацията на ДБ. 

От формацията припомнят на Фандъкова, че макар и избрана от гласувалите за нея 208 000 души, тя е длъжна да бъде кметица на всички жители и гости на столицата, включително и на "протестиращите срещу партията, на която сте заместник-председател."

"И независимо дали Ви харесва или не, трябва да се грижите и за тяхната безопасност и техните граждански права. Трябва, защото така повелява законът. И защото уроците на историята, за които от 1944 г. ни напомня всеки 9-и септември, са безкомпромисно ясни: управление, което се крепи на власт със силови методи, е не само обречено да се сгромоляса, но и ще остане като позорно петно в историята на България. "