Кандидатката за канцлер от Зелената партия в Германия на изборите през септември Аналена Бербок е заподозряна в плагиатство при написването на книга. 

Тя е обвинена, че в книгата „Сега. Как да обновим нашата страна“ има няколко абзаца, които са от чужди трудове, но не е цитирала авторите им. Бербок представи книгата си на 21 юни.

Бербок е преследвана от различни скандали напоследък. Преди няколко седмици медии съобщиха, че не е декларирала своевременно няколко депутатски коледни бонуса, а също, че някои точки, посочени в биографията й, не отговарят на истината.

На фона на критиките срещу Бербок се наблюдава спад на обществената подкрепа за Зелените, която в средата на юни падна под 20 процента за първи път от март.

Зелената партия защити своята кандидатка и нарече всички обвинения срещу нея „убийство на честта“. Те посочиха и че в книга й въпросните абзаци са взети от програмата на партията им.

Според медии обаче има преписани абзаци от статии в „Шпигел“, „Интернационале политик“ и от брошура на централата за политическо образование. 

Зелените отхвърлиха и това обвинение и заявиха, че става дума за общодостъпни факти, които се цитират в многобройни статии. Адвокатът й също посочи, че политическите убеждения не могат да бъдат обект на плагиатство, а именно за такива абзаци става дума в книгата.

Проверка на издателството също не е установила нарушение на нечии авторски права.