Германската Зелена партия отбеляза нов рекорд в прочуванията на общественото мнение и трайно изпревари консерваторите от ХДС/ХСС, като вече втора седмица води класацията по политически рейтинг. След избора на лидерката на партията Аналена Бербок за кандидатка за канцлер, зелените отбелязват е небивал брой новозаписани членове.

В повечето проучвания на общественото мнение всички германски партии отбелязват спад на популярността си, единственото изключение е Зелената партия. Тя трайно се задържа най-отгоре в класацията и в последното проучване отбелязва рекордните 28% одобрение. Консерваторите от ХДС/ХСС са спаднали до 27%, а социалдемократите се сринаха до 13% - най-лошият им резултат от август 2019 г. Левицата се радва на 7% одобрение, либералите от Свободнодемократическата партия - на 9%, а крайнодясната популистка „Алтернатива за Германия“ - на 10%.

В друго проучване германците посочват Бербок и като най-предпочитания политик за следващ канцлер. 30 на сто искат тя да поеме поста от Меркел. 20 на сто биха избрали социалдемократът Олаф Шолц и само 18% - консерваторът Армин Лашет.