Топката за изграждане на нов стадион на мястото на "Българска армия" е на ЦСКА-София, заяви шефът на държавното дружество "Сердика спортни имоти" Людмил Лазаров. Той говори на пресконференция-отчет на служебния министър на спорта Андрей Кузманов.

Ръководството на "червените" трябвало да внесе 8 милиона лева в създаденото с държавата дружество за базите на клуба, но по думите на Лазаров се "притеснявало", защото "все още няма строителни документи по проект“. 

Кузманов и екипът му отговориха на този и други въпроси, свързани с проверка на дейността на Красен Кралев, за спортния тотализатор, "Левски", за все още не заработилата, но излязла над 60 милиона лева спортна зала в Бургас и т.н. 

За стадион "Българска армия"

„С решение на Министерския съвет беше взето решение за учредяване на съвместно дружество с ПФК ЦСКА-София за съвместно изграждане на един обновен стадион и база за възстановяване, започна Людмил Лазаров. - В изпълнение на решението „Сердика Спортни имоти“ възложи на агенцията по вписванията да направи оценка от лицензиран оценител на активите на стадион „Българска армия“ и базата в Панчарево.

Такава оценка беше направена. Уведомен е партньорът. С ПФК ЦСКА е направена среща. Уточнен е уставът на новото дружество, уточнени са параметрите по този договор. Миналата седмица „Сердика“ покани ръководството на ЦСКА, за да видим докъде са стигнали. На този етап те се притесняват, защото все още няма строителни документи по проект.“

„Трябва да преведат 8 милиона лева в новото дружество, което представлява около 25% от капитала на новоучреденото дружество за изграждането на стадиона. В момента топката е в ръцете на ПФК ЦСКА. Министерството и дружеството сме готови във всеки един момент да продължим работата по изграждането на този проект.

Страховете им идват от това, че в новоучреденото дружество имаме паритет в съвета на директорите, решенията там се взимат с единодушие. И те се страхуват, че един представител на дружеството може да спре изпълнението на проекта. Това ги притеснява, защото искат да има строителни документи и разрешение за строеж, за да бъдат по-спокойни“, допълни шефът.

За плувния комплекс на "4-ти километър"

Лазаров говори и за затъналия в разруха спортен комплекс "Червено знаме" на 4-ти км в София. А някога там имаше Европейско по плувни спортове.

„Това дружество прие в капитала си активи, които бяха занемарени през годините. Знаете случаят с „Червено знаме“, а знаете и за ред други. Дружеството прие от министерството 18 договора с федерации и спортни клубове, бяха извършени подобрения на цитираните имоти и тези подобрения изчерпаха наемите, които трябва да плащат към дружеството.

Дружеството няма приходи от източници и на тази база то не може да осъществява основната си дейност - експлоатацията на тези обекти. На този етап само администрира и осъществява своите задължения, но е затруднено финансово. В момента се извършва проверка от данъчните служби“, каза Людмил Лазаров.

Стана ясно, че за да заработи отново комплексът след мащабна реконструкция, трябва да се вложат много пари, но инвеститор няма. Така всичко остава постарому.

За Българския спортен тотализатор

Тотото няма да спира да работи въпреки системните нарушения, заяви служебният министър на спорта Андрей Кузманов.

„Служебното ръководство разпореди вътрешен одит на Държавното предприятие „Български спортен тотализатор“ за периода от 2016-а включително до първото тримесечие на 2021 г. В хода на проверката бяха констатирани следните негативи:

„Размерът на вноските за спорт към Министерството на младежта и спорта, съгласно Закона за хазарта и устройствения правилник на предприятието, е значително по-висок от оставащата печалба след отчисленията за данъци, в резултат на което предприятието отчита постоянни загуби през разглеждания период. За 2019 година - 27 468 000 лв. Тези системни загуби водят и до намаление на собствения капитал на предприятието. Докладът за 2020 г. ще излезе през септември, тъй като такава е държавната процедура относно отчитането на такъв тип държавни предприятия и тогава ще се види дали има подобрения или продължава да върви надолу тотото“.

„Съществен е размерът на задълженията към участниците в хазартни игри в размер на 39 164 000 лв., които са се увеличили спрямо 2018 г. с 14 581 000 лв. Не се организирани и провеждани целеви тиражи. Прави впечатление завишените разходи за външни услуги - например за комисионни договори, за изготвяне на рекламни материали, при положение, че Българският спортен тотализатор разполага с голям персонал. Като заключение, искам да ви кажа, че всички тези констатации, са предадени на компетентните органи за доразследване. Ние не сме разследващ орган“, каза той.

"Магнитски" в спорта

Относно Закона „Магнитски“, който пряко касае тотото - на 07.10.2011 г. БСТ обявява открита процедура по ЗОП с предмет: Разработване и внедряване на информационни и комуникационни системи за приемане на залози в реално време за хазартни игри. Тя включва цялостно хардуерно и софтуерно оборудване за два центъра за данни и 1700 броя терминални устройства.

За изпълнител е избран консорциум "Галоа", с който на 30.12.2011 г. е сключен договор в размер на 14 849 000 лв. без ДДС - в този консорциум участват фирмите "Декарт" и ICS. На 27.06.2013 г. Тотото открива процедура по договаряне без обявление на възлагане на обществена поръчка с предмет: Доставка на допълнително количество терминални устройства“, продължи служебният министър.

„Тя е възложена отново на "Галоа" с договор в размер на 3 297 500 лв. без ДДС. На 2.04.2015 г. се открива друга процедура – поръчката пак е сключена с "Галоа" и е на стойност 860 000 лв. без ДДС. На 27.11.2017 г. БСТ обявява открита процедура – за изпълнител е избрана фирма "Декарт" ООД, с която е сключен договор от 01.08.2018 на стойност 2 100 000 лв. без ДДС.

Всички големи поръчки се формят от фирма "Декарт" или консорциум "Галоа". Днес фирма "Декарт" е на 9-о място в закона „Магнитски“, като свързана фирма с г-н Васил Божков. След като направихме тази проверка видяхте поведението на г-н Кралев.

Явно и тук е било неговото министерство, защото предното министерство се бореше срещу Васил Божков и прокуратурата му повдигна 18 обвинения и излиза, че правителството се е борило, а министерството на г-н Кралев не се е борило. Вие си направете сметка кой-кой е в този цирк. Неговата фирма е продължила да работи в спортното министерство.

Важно е да се знае, че след разпореждането на Министерски съвет, от 04.06.2021 г. Българският спортен тотализатор започва да използва автономен приложен софтуер за централизирана компютърна система и всякакви отношения с "Декарт" са прекратени. Тотото няма да спира, това по никакъв начин няма да попречи. Ще разработим конкурс за разработване на нов софтуер от добри фирми, а не от такива, които просто съществуват. В Тотото работят много квалифицирани хора и те ще могат да се справят с това. Някои неща, които са се вършили в Министерството на спорта, започват да придобиват криминален вид“, каза още Кузманов.

За "Левски"

Кузманов коментира и тежката финансова ситуация в "Левски", след като по-рано през деня стана ясно, че Наско Сираков е прекратил разговорите с кандидат-купувача Джоузеф Диксън.

"Министерството на спорта няма нищо общо с терените на "Левски", не е като с ЦСКА. Мен като министър на спорта ме притеснява и най-малкият клуб в България. "Левски" е емблематичен клуб, но всички клубове и федерации са равни. Тотото, ако може да помага, ще помага на всички по равно. Това е моята визия. Да, "Левски" е емблема, но трябва да има равнопоставеност", завърши служебният министър на спорта.