Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Руски военен кораб произведе предупредителни изстрели срещу британския разрушител "Дифендър", който навлезе в руски териториални води в Черно море, а руски боен самолет хвърли бомби на пътя му. Това съобщи агенция Интерфакс, позовавайки се на изявление от днес на руското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

Скоро след инцидента корабът "Дифендър" напусна руските териториални води, след като бе навлязъл на 3 км навътре, съобщи министерството.

"В 11.52 ч. (местно време) на 23 юни ескадреният миноносец "Дифендър" на военноморските сили на Великобритания, действайки в северозападната част на Черно море, пресече държавната граница на Руската федерация и навлезе в териториалните й води в района на нос Фиолент на три километра навътре", заяви руското министерство на отбраната, цитирано то ТАСС.

"В 12.06 ч. и 12.08 ч. (местно време) кораб на граничната охрана произведе предупредителни изстрели. в 12.19 ч. (местно време) самолет Су-24 извърши предупредителна бомбардировка по курса на движение на британския ескадрен миноносец "Дифендър", уточниха от ведомството.

Британското министерство на отбраната съобщи, че руските предупредителни изстрели не са били срещу "Дифендър" и не призна твърденията, че пътят му е бил бомбардиран, предаде Ройтерс.

„Смятаме, че руснаците правят бойни учения в Черно море и са предоставили на морската общност предварително уведомление за тяхната дейност“, се казва в изявление на британското министерство на отбраната в Twitter.

Министерството отрече и „Дифендър“ да е навлизал в руски води. Според него той през цялото време е плавал в украински. Сцената се е разиграла край полуостров Крим, близо до Севастопол.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че инцидентът показва, че руската "агресивна и провокативна политика" в Черно море и близкото Азовско море представлява "непрекъсната заплаха за Украйна и нейните съюзници". В туит той призова НАТО да си сътрудничи с Украйна в Черно море.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.