Промени за преосвидетелстването пред ТЕЛК на необратимо болни хора ще предложи служебният здравен министър Стойчо Кацаров.

Те трябва да бъдат публикувани за обществено обсъждане до края на седмицата и ще бъдат вписани в Наредбата за медицинска експертиза. За това съобщава самият Кацаров пред сайта "Право&Здраве". От здравното министерство потвърдиха пред Клуб Z, че ще се работи в тази посока. 

"Този проблем е от 20 години. Сега изведнъж се оказа, че служебният министър, с краткия си мандат трябва да го реши. Имаме проект на наредба, който до края на седмицата ще бъде поставен за обществено обсъждане и на този проблем, за преосвидетелстване на хора с трайни, необратими увреждания ще бъде сложен край", коментира Стойчо Кацаров. 

Преди дни за подобни промени настоя и обмудсманът Диана Ковачева.

 

Повод за новия публичен дебат по темата бе публикацията на журналиста Ясен Бориславов, който разказа от първо лице за ужасния път, по който преминават хора с необратими заболявания, за да докажат, че са тежко болни пред комисиите на ТЕЛК. 

Според сегашните разпоредби хората със заболявания, които не могат да се излекуват, трябва да се явяват на всеки три години на преосвидетелстване за ТЕЛК. Причината е, че това е максималният срок за валидност на оценките. И преди всяко презаверяване се искат ненужни изследвания, болните се разкарват из лекарски кабинети и лаборатории, като разходите се покриват с лични средства.

Ето защо преди дни Диана Ковачева призова здравния министър да въведе пожизнен срок на трайно намалената работоспособност за всички случаи, при които водещото увреждане е необратимо. А също така препоръча всички необходими документи за ТЕЛК да могат да се подават по електронен път.

Детската болница - или нова обществена поръчка и нов строеж, или обратно към варианта с "правителствена" болница

По повод сагата със строежа на нова национална детска болница в София - тема, която се търкаля от години, но болница няма, министър Кацаров припомни, че миналата година здравното министерство обяви обществена поръчка за "реконструкция" на старо скеле от комунизма в двора на "Александровска болница". Договп бе сключен с обединение ДЗЗД "Детско здраве", в който основен участник е "Главболгарстрой". 

"За една година нищо не направено. Проектът е за реконструкция, а сега се оказва, че може би не е възможно да се направи реконструкция на сградата. Преведени са 7 милиона авансово и това е всичко. Изчакваме министъра на регионалното развитие да предостави окончателното си решение по отношение на настоящия проект. За съжаление се говори повече за бетон, строежи, отстояния, а не за проблемите в педиатрията и за детските болести. Само по себе си, изграждането на детска болница няма да реши проблемите в педиатрията. Трябва да има цялостно решение по този въпрос, в това число и изграждането на нова детска болница, защото сега съществуващата не е подходяща и в това са убедени всички", заявява в интервюто Кацаров. .

Преди седмица от МРРБ на среща с представители, свързани с градежа и протестите срещу него, обяви, че ще се прави нова виза за обекта. Но никой не каза в прав текст дали това значи прекратяване на обществената поръчка или ще се търси друг вариант.

Сега министър Кацаров заявява, че за да се събори старото скеле трябва нов проект, а оттам - нова обществена поръчка. "Сегашният договор и обществена поръчка са за реконструкция, не за събаряне. Това означава, че всичко трябва да започне отначало. Това впрочем е било известно и миналата година, но въпреки това са платени пари.", обясни министърът. 

На въпрос дали може да се върне вариантът болница "Лозенец" - по-известна като Плавителствена болница, да се превърне в специализирано детско лечебно заведение, Кацаров каза: "Това също е вариант".