Червеният Георги Кадиев и синият Мартин Димитров се обединиха в студиото на БТВ тази сутрин, че ДПС замисля удар срещу преференциалния вот. Повод за това им дава демонстративното изключване на двамата депутати Гюнай Хюсмен и Муса Палев от ПГ на Движението.

 "Колегите от ДПС направиха огромна грешка и казаха: Бъдете дисциплинирани и когато кажем - не гласувайте преференциално, не гласувайте преференциално!", каза Кадиев.

Той припомни, че класуването с посочен изрично кандидат изобщо е станало факт, само след като в предишния парламент е минало предложението на ДПС първият да бъде бетониран. 

"За мен е огромен шамар срещу демокрацията ДПС, която се бори за правата и свободите, да не дава право на хорат да гласуват.

Сигналът, който ДПС излъчва, е: Ние имаме нужда от депутати послушници и ако някой има лично мнение, той въобще не ни трябва в парламентарната група", поясни ситуацията и Димитров. 

Той си пожела настоящото Народно събрание да успее да разшири преференциолнното гласуване в посока дори и първият в листата да не бъде защитен.

Хората рзбрали на тези избори за пръв път, че съществува преференциално гласуване и така видели, че могат нещо да променят, обединиха се и двамата политици в студиото. Те определиха първите стъпки да се премине изцяло на преференциален вод като "волята на суверена срещу волята на партийните ръководства".

"Сигналът е, че депутати ще бъдет тези, които са близки с ръководството, а не които нещо са свършили. Няма значение дали имат позиции, дали водят битки, дали са свършили нещо за обществото - важно е да са близки с ръководството", подчерта  Мартин Димитров. 

Георги Кадиев  наблегна, че в случая не става въпрос за нещо лично и че Хюсмен дори е изместил Нигяр Джафер, която той определи като отличен парламентарист. 

"Делян Пеевски да беше избран преференциялно, и него щях да го защитавам", каза Кадиев.

И двамата се обединиха около това, че при очертаващата се опасност преференцията да бъде бламирана, е важно и останалите партии да не позволят това. Кадиев каза, че опитал да убеди и ГЕРБ да подпишат декларацията на депутатите срещу случващото се с Палев и Хюсмен, но оттам му отговорили, че първо трябва да има решение на ПГ. А то пък не можело да бъде взето, защото Цветан Цветанов го нямало.