Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Албания трябва да бъде разделена от Република Северна Македония (РСМ) и да започне по-рано от нея преговори за членство в ЕС.

Този призив бе отправен по време на дебат в Европейския парламент в Брюксел. Депутатите от Комисията по външна политика обсъдиха бъдещото разширяване на ЕС с председателите на парламентите на държавите от Западните Балкани, които са кандидатки за членство.

„Албания прилага повечето от необходимите реформи и заслужава да отвори процеса за присъединяването си към ЕС. Трябва да разделим двете държави и да докажем, че сме готови да възнаградим усилията, положени от Албания“, заяви българският представител Ангел Джамбацки от ВМРО и групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР)..

За пореден път той остро нападна властите в Скопие.

„Трябва се подчертае, че присъединяването към ЕС е невъзможно без надлежното осъждане на бившите тоталитарни, авторитарни, античовешки режими в последното десетилетие на ХХ век. Тук директно обръщам внимание на ситуацията в Сърбия и РСМ. Във връзка с това трябва да подчертая, че в РСМ човешките права, правото на самоопределение системно се нарушават от властите. Българите се посочват като врагове, държавните ни символи се поругават, историята се фалшифицира с цел насаждане на омраза към България и българите. Проблемите се коренят в образованието, фолшифицираната история,  която представя България и българите като татари, фашистки окупатори и т.н. В РСМ можем да видим югославската пропаганда, почитането на Тито – кървав комунистически диктатор – и неговата античовешка болшевишка политика. Трябва да ви напомня, че в Югославия при Тито е имало много концентрационни лагери в Македония, в които са затваряни много хървати, словенци, българи също. Те трябва да бъдат осъдени и това трябва да бъде признато“, каза Джамбазки.

Следващия обект на гнева му бе председателят на сръбския парламент Ивица Дачич. Българският представител изобличи Дачич като дългогодишен съратник и говорител на диктатора Слободан Милошевич.

„Искам да го попитам за интервюто, в което той заявява, че България е извършила фашистки престъпления в Македония. Какво искате да кажете с това, г-н Дачич? Българите в Македония бяха посрещнати като освободители и това е историческата истина. Срещу кого беше вдигнато Тиквешкото въстание, г.н Дачич? А кога ще отворите досиетата на УДБА и ОЗНА (комунистическите служби на Южославия – б.р.)? И кога официално Сърбия ще осъди античовешките престъпления, вършени срещу народите в Югославия?“, попита Джамбазки.

И предупреди, че членството в ЕС си има своята цена.

Александър Йорданов от СДС/ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП) също стовари гнева си върху Скопие:

„Не можем да допуснем евроинтеграцията на РСМ да доведе до легитимиране на идеогологията на антибългаризма, формирана по време на комунистическата власт на Югославия. А днес тя се отстоява от различни обществени и политически групи в Скопие.“

Йорданов бе категоричен, че РСМ не изпълнява подписания през 2017 г. с България двустранен договор. Освен това бившата югославска република блокира и работата на съвместната комисия по историческите въпроси.

Докладчиците за страните от Западните Балкани настояха за бъде дадена дата за преговори с Албания и РСМ. Отсъстваше обаче Илхан Кючюк от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ), който е докладчик за Северна Македония.

Германският евродепутат Михаел Галер (ЕНП) изрази надежда, че управляващото в момента служебно правителство в България има шанса да деблокира преговорите с РСМ.

„Зелената“ Тинеке Стрик от Нидерландия изрази надежа, че словенското председателство на Съвета на ЕС и шефът на външнополитическата комисия Дейвид Макалистър ще окажат натиск върху България.

Така и тя бе нападната от Александър Йорданов.

„Трябва да подчертая, че няма такава европейска ценност, която се нарича натиск“, каза й той

Позицията на РСМ е, че договорната рамка с България дава основа за по-нататъшно сътрудничество. В Скопие са готови за разрешаване на ситуацията съгласно международните стандарти. Това каза Талат Джафели – председателят на парламента в Скопие. Той говори на албански език, който е официален в страната му.

Според Джафери отлагането на преговорите ще има сериозно отражение върху РСМ. Не остана време той да отговори на въпроса на Елена Йончева от БСП и Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД) кога ще можем да видим пътната карта за приятелството с България, която според премиера Зоран Заев ще бъде предложена скоро.

Коментари

МВРО

Вън джендърите от МВРО от българската политика, а педераста и пиянде Джамбаски да оди на Лъвов мост…

МВРО

ЕС ще слуша това лайно Джамбазки.... някой друг път. Псевдо патриотите ни направиха за смях пред цяла Европа, Москва доволно протрива ръце, задачата е изпълнена, няма единство на Балканите...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.