Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

„На всички им е писнало от позицията на България към Република Северна Македония (РСМ). Тя е неразбираема, незащитима и дестабилизира Западните Балкани. България много бързо губи приятели. Щастлива е тази страна, която би могла да издържи дълго на това.“

Така коментира пред „Политико“ западен дипломат проведения вчера Съвет „Общи въпроси“ в Люксембург. На него България, представена от зам.-министъра на външните работи, потвърди ветото си за започване на междуправителствена конференция с РСМ.

В спора за разширяването по време на Съвета страната ни била изолирана и сама, твърди изданието, като цитира няколко дипломати. България все още не е накарала останалите от клуба да разберат позицията й.

А португалското председателство на Съвета на ЕС е второто след германското, което не успява да започне задължителните междуправителствени конференции с РСМ и Албания.

На Съвета имало много изказвания – и на представители на региона, и на такива извън него. Малки и големи, северни и южни страни говорили за геополитика, стратегическо мислене и простия факт, че си държат на думата. Всичко това било изтъкнато пред София и Скопие като довод разговорите да бъдат водени. България обаче останала глуха.

Накрая германският държавен министър по европейските нъпроси Михаел Рот прибягнал до туитър и с надеждата, че обръщението ще помогне, написал:

„Моля ви. Нека двустранните въпроси биват решавани двустранно, без движението напред на целия Европейски съюз да бъде блокирано. Нека мислим стратегически и осъзнаем – трябва да изпълним задълженията ни пред Албания и Северна Македония. Сега нямаме интерес да оставяме стратегически вакуум тук. Благодаря“.

Коментари

M M's picture
M M

Анонимен, разбира се

Крайни думи от анонимен източник, който за значимост е назован "западен дипломат". Най-вероятно пари на вятъра от съседни лобисти. Имах по-добро мнение за "Политико".

....

Споделям мнението Ви, колега. Пресата от всички посоки е жестока, но ние сме длъжни да удържим - в името на хилядите ни сънародници, които са се борили и умирали за връщането на Македония към България (спор по темата не може да има - екзархията е пример), и не само.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.