Една от работещите правителствени мерки в подкрепа на бизнеса - тази станала известна като 60/40, ще продължи да работи поне до края на юли. За това се разбраха днес представителите на синдикати, бизнес и държава по време на извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. 

Предложението е на Министерски съвет, а за изпълнението му ще бъдат отпуснати допълнителни 120 млн. лв. - по 60 млн. лв. за месеците юни и юли. 

Въпреки че мярката остава, то тя вече ще действа с ограничен диапазон. Или по-точно - бизнесите, които отчитат спад с 30% на годишна база, ще получат компенсация от 50% от осигирителния доход на своите служители, а тези, които отчитат спад от 40% - ще бъдат компенсирани с 60%. Преди вход в системата имаха всички, които отчитаха 20% намаление на оборотите, но подобряването на икономическата обстановка и отпадането на противоепидемичните мерки позволяват държавната помощ да се съкрати. 

"Подкрепата за бизнеса е наложително да продължи предвид прекратяването на голяма част от противоепидемичните мерки, възстановяването на икономическата активност на фирмите и перспективите за растеж, както и тенденцията за намаляване на регистрираната безработица се предвижда оптимизиране на мярката „60/40",заяви социалният министър Гълъб Донев, цитиран от БНР.